Harold Groenhagen wint pokerkampioenschap Veendam

VEENDAM In de Borgerswoldhoeve in Veendam heeft de zesde editie van het Pokerkampioenschap van Veendam plaatsgevonden. Het kampioenschap in Veendam is onderdeel van 150 landelijke voorrondes van het Nationale Pokerkampioenschap in Ermelo. Harold Groenhagen uit Groningen won het kampioenschap.

Groenhagen heeft zich door zijn winst gekwalificeerd voor de landelijke finale op de eerste zaterdag in juli in Ermelo.

Aan de landelijke voorrondes doen op zo’n 150 locaties een kleine 10.000 pokerspelers mee. Ongeveer 180 tot 190 van hen zullen met het deelnemen aan de landelijke finale het ultieme doel halen. De organisatie loopt rond om spelers te scouten die met Team ONK Poker (inter)nationale toernooien kunnen spelen. Zo wist Ruurd Nauta vorig jaar meer dan 30.000 euro te winnen door het sponsorcontract.

Organisator ONK Poker heeft al vanaf het begin in 2015 de speellocatie in de Borgerswoldhoeve omgetoverd tot een ware pokerroom. Ongeveer 49 deelnemers uit de regio Veendam deden mee. Maar sommigen willen er ook best wel een stukje voor rijden. Voor Jesper van der Heijde uit Zoetermeer was een dag eerder de locatie in Rotterdam een stuk dichterbij geweest. ,,Maar toen kon ik niet. Voor de zaterdagavond waren er toch geen plannen en ik rij wel effe. Gewoon een avondje lekker pokeren. Eerste keer hier.” Het is een hobby waarmee hij 15 jaar geleden op zijn 18 de was begonnen.

Vorig jaar had hij zich tijdens een voorronde in Hillegom gekwalificeerd voor de landelijke finale. Twee keer werd de halve finale bereikt. Ook de finale winnen zou heel gaaf zijn. De winnaar krijgt dan een sponsordeal gesponsord door het ONK.

Poker is voornamelijk een mannenspel, maar er hebben ook vier vrouwen meegedaan. Organisator Evert-Jan van IJzendoorn: ,,Aan het pokerspel doen ongeveer 8% aan vrouwen mee. We proberen dat wat hoger te maken. Sinds drie jaar hebben we ook elk jaar een ladiesevent waar alleen maar dames aan mee mogen doen. We proberen trentsetter te zijn. Nederlands oud-hockeyspeelster Fatima Moreira de Melo is tegenwoordig professioneel pokeraar en speelt voor Team PokerStars Sportstars. Zij ondersteund ons ladiesevent.”

Evert-Jan van IJzendoorn heeft vroeger ook veel gepokerd, maar heeft het tegenwoorden heel druk met het organiseren. Dat hij eigenlijk nog leuker vindt om te doen. Eens per jaar zoekt hij in de zomervakantie ergens in een casino een pokertoernooi uit.