Oost-Groningen sluit Regio Deal van 30 miljoen met Rijk (die de leefbaarheid in de regio moet vergroten)

De regio Oost-Groningen heeft een deal van 30 miljoen euro kunnen sluiten met de rijksoverheid. Deze ‘Regio Deal’ moet de leefbaarheid in Oost-Groningen gaan vergroten.

Oost-Groningen bestaat uit de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. Met de Regio Deal zetten rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen de schouders onder de leefbaarheid in Oost-Groningen.

Meer kans op werk

De helft van de dertig miljoen euro die bij de deal horen komen van de provincie en de regio, de andere helft van het Rijk. Om een impuls te geven aan de leefbaarheid in Oost-Groningen zet de deal in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving. De komende maanden wordt de deal verder uitgewerkt en daarna voor een periode van vier jaar uitgevoerd.

Samenwerking

Onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven werken samen aan de totstandkoming van het plan en zullen ook in de uitvoering samen optrekken. Gedeputeerde Tjeerd Van Dekken: ,,Samen willen wij ervoor zorgen dat leerlingen met een goed diploma van school komen. Een diploma dat past bij het werk dat in de regio is. Ook gaan we ons extra inzetten voor leerlingen bij wie om diverse redenen de schoolse omgeving niet goed past”.

Betere woningen

De Regio Deal kan ook de ,,kwaliteit van de particuliere woningvoorraad verbeteren”, zegt Laura Broekhuizen, wethouder wonen van de gemeente Oldambt. De regio werkt hier al langer samen aan. ,,De Regio Deal zorgt ervoor dat we deze samenwerking kunnen voortzetten en sterker kunnen maken.”