Veendam op de kaart door Bedrijven Investeringszone

VEENDAM De Ondernemersvereniging Veendam Centraal (OVC) en Eigenaren van Vereniging Vastgoed Veendam Centrum (VVVC) hebben dinsdagavond 11 februari een Bedrijven Investeringszone (BIZ) opgericht voor het centrum van Veendam.

De bijdrage van de BIZ is een bestemmingsbelasting die onder andere kan worden gebruikt voor het organiseren van activiteiten en evenementen, voor winkeliersacties, promotie en voor de professionalisering van de winkeliersvereniging. De BIZ is als vervanging voor de reclamebelasting en is van, voor en door ondernemers. Het initiatief tot deze belasting moet dan ook komen van de ondernemers zelf uit dat gebied.

Leden van beide verenigingen en pandeigenaren van leegstaande panden in de BIZ-zone hadden de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. De stemming heeft twee weken geleden al plaatsgevonden tijdens de ondernemersvergadering. Met 113 ja-stemmers van beide verenigingen heeft 82% voorgestemd. Er waren 94 tegenstemmers. OVC voorzitter Joseph Kremer was over de uitslag niet echt verrast. Toch had hij wel stiekem gehoopt dat er een grote meerderheid zou zijn. ,,Iedere ondernemer weet dat er hier iets moet gebeuren en dat het beter moet.”

Het geld wordt rechtstreeks door de winkeliersvereniging beheerd en kan worden ingezet voor activiteiten en acties voor marketing. Om deze manier publiek te trekken voor het winkelen in Veendam. Kremer: ,,Dat je op elke hoek van het centrum wel een terrasje vindt waar je lekker even een hapje kunt eten of een drankje kunt nuttigen weten we in Veendam wel, maar buiten Veendam niet altijd.”

Men wil evenementen meetbaar kunnen maken om te kunnen zien of deze wel voor de juiste doelgroep is. Er moet na worden gedacht over het promoten van Veendam. Centrummanager Mischa de Gier gaat met een werkgroep kijken waar behoefte aan is. De onpartijdige centrummanager is vorig jaar september aangesteld. Het centrum wordt vanuit een team aangestuurd, elk met eigen expertises zoals marketing, promotie en een evenementenregisseur. Op deze manier hopen de winkeliers het publiek te verleiden om te winkelen in Veendam.

Voorzitter Wim Kremer van de Vereniging Vastgoed Veendam Centrum (VVVC) is blij dat het zover is. Men is bereid, ondanks de leegstand en momenteel geen rendement erop, toch te willen participeren. ,,Wij zien aan beide zijden het voordeel ervan. En het gaat ons allebei aan. Er is goede controle over de financiën, en de manier waarop het besteed wordt. Er is heel veel inspraak. Het kan niet anders dan goed gaan.”