Aa en Hunze tegen achtergebleven bewoners Camping Anloo: zaag regenpijp af na afsluiting riool

De overgebleven campingbewoners van Recreatiepark Anloo krijgen van de gemeente Aa en Hunze het advies om de regenpijpen vlak boven de grond door te zagen. Dit moet gebeuren als de riolering op 24 februari definitief wordt afgesloten.

Op die datum zal het aggregaat, dat nu nog zorgt dat de riolering werkt op het campingterrein, worden weggehaald. De gemeente Aa en Hunze wil dan niet verder betalen voor de wateraansluiting, het ophalen van het afval en de riolering. Ook de beveiliging stopt op die dag.

Als het regent terwijl het riool feitelijk niet meer werkt, is de kans op het overstromen van de riolering zeer reëel. Het water zou dan bijvoorbeeld via de wc-pot omhoog kunnen komen. Door de regenpijp af te zagen, wordt voorkomen dat het regenwater het riool (dat niet meer werkt) inloopt.

Toekomst ongewis

Curator Jan Pieter Dijstelberge heeft volgens Aa en Hunze aangegeven dat er geen geld meer is voor het betalen van de rekeningen. Daarom staat Aa en Hunze garant voor het betalen van de belangrijkste rekeningen. Maar dat stopt op 24 februari. Vanaf dan zijn de bewoners van Camping Anloo volledig op zichzelf aangewezen. De complicerende factor is dus dat de camping failliet is en de toekomst ongewis is. Tegelijkertijd geven tal van bewoners van het park aan niet te willen vertrekken.

Dijstelberge zou volgens burgemeester Anno Wietze Hiemstra (Aa en Hunze) hebben gevraagd om de mensen die (tegen de regels in) permanent op het recreatiepark wonen, zo snel mogelijk weg te sturen. ,,We hebben een e-mail gekregen van de curator met daarin het verzoek om per direct te gaan handhaven’’, zei Hiemsta vorige week.

Ongedierte en ziektes

De vrees bij een deel van de bewoners is dat er ongedierte en ziektes zullen komen als de riolering op Camping Anloo, zoals het recreatiepark bekend staat, wordt afgesloten. Aa en Hunze laat weten dat de bewoners na 24 februari (lees: het stoppen van het aggregaat) kans lopen dat hun chalet af caravan schade zal oplopen als het regent.

Het advies is dan ook om de regenpijpen vlak boven de grond door te zagen zodat het regenwater niet meer in de riolering gaat. Met een bocht aan het einde kan het regenwater dan worden afgevoerd. De gemeente schrijft ook in het advies aan de bewoners om een rooster te plaatsen voor het einde van de pijp zodat er geen rommel in het riool komt.

Waterbedrijf WMD zal vanaf 24 februari het water gaan afsluiten. Als de rekening dan niet door een ander wordt betaald, zal ook die levering stoppen. De bewoners proberen een vereniging op te richten en ‘een-op-een’ zaken te doen met het Drentse waterbedrijf. Of dat lukt, is nog onbekend.