Burgemeester Hiemstra van Aa en Hunze: 'Curator wil dat gemeente handhaaft op camping Anloo'

De curator van de failliete camping Anloo heeft de gemeente Aa en Hunze gevraagd om de mensen die (tegen de regels in) permanent op het recreatiepark wonen, zo snel mogelijk weg te sturen. Dat zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

,,We hebben een e-mail gekregen van de curator met daarin het verzoek om per direct te gaan handhaven’’, zegt Hiemsta. ,,We handhaven wel in de gemeente, ook op deze camping. Maar we sturen niet meteen deze week een stapel brieven met dwangsommen naar álle bewoners van camping Anloo. Dat vinden we niet passend.’’

Hoe lang de gemeente zich nog zo opstelt, wil de burgemeester niet zeggen.

‘Rekening is voor Aa en Hunze’

Bewoners van camping Anloo kregen dinsdagmiddag achter gesloten deuren van het campingrestaurant te horen dat na 24 februari het water en de riolering op het park worden afgesloten, dat het afval na die datum niet meer wordt opgehaald en dat vanaf dat moment ook geen beveiliging meer op de camping aanwezig zal zijn.

De gemeente gaf de curator dinsdag de opdracht om die voorzieningen nog drie weken in stand te houden, de rekening is voor Aa en Hunze.

Eerder werd al de elektriciteit afgesloten, omdat sprake was van een onveilige situatie. Het aanleggen van een nieuw, veilig stroomnetwerk op de camping zou 240.000 euro kosten. Dat geld is er niet, de curator heeft een lege failliete boedel aangetroffen en de verantwoordelijke is ‘onvindbaar’ bevestigt de burgemeester.

Bewoners bijeen om te overleggen over ontstane situatie

Om ‘agendatechnische redenen’ was de curator dinsdag niet op de camping om de bewoners te informeren, maar was burgemeester Hiemstra de boodschapper. De reacties op zijn mededeling waren divers.

Sommige mensen vrezen dat de gemeente samen met de curator het park ‘schoon wil vegen’, omdat een terrein waar niemand meer woont nou eenmaal makkelijker te verkopen is dan een park met ‘illegale’ bewoners. Andere mensen waren blij dat ze in ieder geval nog weer drie weken ‘respijt’ krijgen van de lokale overheid. Woensdagavond komen bewoners bijeen om te overleggen over de ontstane situatie.

De situatie is voor een ieder verschillend. Sommige mensen huren slechts een chalet, maar er wonen ook mensen op het park die een eigen chalet of zelfs eigen chalet en eigen grond hebben. De curator is nog bezig om de lappendeken van grondeigenaren scherp te krijgen.

 

Niet iedereen accepteert de geboden hulp

Hiemstra benadrukte dat mensen die hulp willen altijd contact op kunnen nemen met de gemeente. Mensen die hulpbehoevend zijn, zijn sinds het faillissement al bij de gemeente in beeld, maar niet iedereen accepteert de geboden hulp.

Een parkbewoner voor wie de gemeente een nood-aggregaat had geregeld, om toch stroom te hebben, heeft een door de gemeente aangeboden woning geweigerd.

Hiemstra: ,,Dat mag je doen. Maar dat is dan wel je eigen verantwoordelijkheid. En dan moet je de consequenties ook maar accepteren. We kunnen niet de problemen van iedereen blijven oplossen.’’

Hiemstra heeft de bewoners verteld dat de curator de failliete boedel - en ook de bijbehorende lappen grond - wil veilen. Onderhands of openbaar. ,,Het duurt sowieso nog wel een tijd voordat er echt duidelijkheid is.’’

Is de gemeente kandidaat-koper?

Hiemstra wil niet dat mensen zo kort na het slechte nieuws ook nog eens een brief met dwangsom van de gemeente krijgen. Maar hij sluit niet uit dat in de nabije toekomst toch strenger zal worden gehandhaafd en alle (illegale) bewoners worden gedwongen te vertrekken. ,,We sturen niet meteen een stapel brieven met dwangsommen de deur uit, maar we kunnen ook niet een nieuw elektriciteitsnetwerk voor deze mensen aanleggen en de nutsvoorzieningen in stand houden en daarmee ook deze situatie van illegaal wonen.’’

Op de vraag of de gemeente kandidaat-koper is bij een veiling en of ze geïnteresseerd is om het terrein over te nemen, zegt Hiemstra: ,,Dat weet ik op dit moment niet. We hebben het daar nog niet over gehad.’’