De kenmerken van een Smart City

Aangeboden door: Mr. Fill

De Smart City, of slimme stad in normaal Nederlands, is een stad waarin technologie en mensen in harmonie met elkaar samenleven. De technologie maakt het leven veiliger en, kort gezegd, beter. Dat kan niet zonder de medewerking van de inwoners en de beleidsmakers, die daarom van groot belang zijn binnen de werking van een slimme stad. Ben je benieuwd naar de eigenschappen en kenmerken van zo’n sta

Dat kan niet zonder de medewerking van de inwoners en de beleidsmakers, die daarom van groot belang zijn binnen de werking van een slimme stad. Ben je benieuwd naar de eigenschappen en kenmerken van zo’n stad? Lees dan vooral verder!

Verschillende technologieën

Met name het Internet of Things en andere vormen van informatietechnologie, maar ook technologieën zoals RFID, dragen bij aan de werking van een smart city. Deze maken het samen mogelijk om allerlei informatie te verzamelen over hoe het er aan toe gaat in de stad. Mensenstromen, auto’s en ook afvalophopingen worden op de voet gevolgd. Zelfs de luchtkwaliteit en verschillende meteorologische gegevens worden gedurende de hele dag en nacht bijgehouden. In de meeste gevallen verloopt dit wat de inwoners betreft volledig anoniem.

Voorspellen

Al die data die door de verschillende technologieën wordt verzameld, dient een belangrijk doel. Het geeft namelijk de mogelijkheid om gedrag en gebeurtenissen in de toekomst te voorspellen. Een voorbeeld ter illustratie. Wanneer de vuilnispunten allemaal een sensor hebben die aangeven dat het punt vol zit wanneer dat het geval is, dan kan het zo zijn dat zo’n melding veel vaker op vrijdag wordt afgegeven dan op een maandag. Oftewel, op maandag gooit men veel minder afval weg dan op vrijdag. Nu kan de vuilnisdienst hier in de toekomst rekening mee houden bij het inplannen van personeel en de routes die zij moeten rijden, wat ervoor zorgt dat het afval op tijd wordt opgehaald terwijl de vuilniswagen minder vaak rond hoeft te rijden. Bovendien is een puinbak huren dan voor jou ook verleden tijd, want de dienst heeft nu tijd om dit bij jou op te halen op een afgesproken tijdstip.

Dat zie je terug in bijvoorbeeld veiligheid en mobiliteit

Andere toepassingen binnen een smart city zijn vaak gericht op veiligheid voor inwoners. Zo zou het zomaar kunnen dat uit de data blijkt dat bepaalde plaatsen vaker criminaliteit zien dan anderen, waardoor agenten beter weten op welke plekken zij aanwezig moeten zijn tijdens hun surveillance. Een laatste uitdaging die met de toepassingen van een smart city wordt aangepakt is die van mobiliteit. Hoe krijg je al die inwoners op tijd op hun werk en weer naar huis, om nog maar te zwijgen over toeristen en bezoekers?