Eerste jamsessie in Grand-café Java

VEENDAM - De allereerste jamsessie van dit jaar werd afgelopen zondag gehouden. Tevens was het in dit vierde jamseizoen ook de allereerste keer op de nieuwe locatie in Grand-café Java.

In de prachtige intieme achterzaal met de juiste akoestiek lieten de jammers volop van zich horen. Om hen heen verzamelde zich publiek op de verhogingen gevuld met gezellige tafeltjes met uitzicht op een mooi podium.

De week ervoor was tijdens een try-out de zaal getest om vooraf te weten hoe het er zou klinken.

Als speciale gast trad de nog jonge band Clayheads op met o.a. covers van The Beatles, AC/DC en Status Quo. De band komt uit Bellingwolde en de muzikanten noemen zichzelf ook wel “Klaaikop’n”.

Natuurlijk was er ook voor nieuw talent weer volop ruimte om in te pluggen. Standaard stonden er weer versterkers klaar met een gitaar, een drumstel en microfoons. Een eigen (bas)gitaar en eventueel een eigen versterker namen de jammers zelf mee.

Muzikanten hebben natuurlijk ook publiek nodig en die waren er. De sfeer was gezellig, niet alleen in het publiek maar ook op het podium. Veel muzikanten kennen elkaar van eerdere jamsessies. Het maakt het een stuk gezelliger en de muzikanten weten wat ze aan elkaar hebben. Daarbij meldt er zich ook regelmatig weer vers bloed. De wisselingen tijdens de jamsessies zijn heel divers. Uit de jamsessies zijn nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en ook zijn er nieuwe bandjes gevormd.

Een nieuw talent was de 11-jarige Rob Jan Douma achter het drumstel. Op zijn zesde is hij met drummen begonnen. Hij speelde samen met zijn vader Rob (basgitarist) en neef Henk Zeven (gitarist). Henk speelde op een stratocaster gitaar die zijn vader Anjo (drummer) voor hem heeft gemaakt. Met dit verschil dat het geen Fender is. Maar een Zeven, de achternaam van de maker. Zijn vak als meubelmaker heeft hem daarbij geholpen.

De zeer muzikale familie is pas geleden begonnen met het samen musiceren en de jamsessie was hun eerste optreden, en het was eigenlijk uit de losse pols.

Henk Drenth.