Grasnapolsky festival zet Oost-Groningen in maart opnieuw op de kaart

SCHEEMDA - De zevende editie van winterfestival Grasnapolsky vindt plaats op 6, 7 en 8 maart in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. De kaartverkoop is inmiddels gestart via grasnapolsky.nl.

Vorig jaar streek Grasnapolsky voor het eerst neer in Scheemda. Voormalig strokartonfabriek De Toekomst werd het nieuwe, bijzondere decor van het ontdekkingsfestival. Grasnapolsky kiest nu opnieuw voor Oost-Groningen, na een succesvolle eerste editie op de nieuwe locatie, met goede reacties van publiek, omwonenden, lokale ondernemers en pers. Zo schreef Dagblad van het Noorden: “Maanden geleden sloeg de organisatie al de vleugels uit naar de omgeving. Buurtbewoners werden betrokken (en uitgenodigd), evenals lokale (horeca) ondernemers en muziekprofessionals, zoals de initiatiefnemers van nachtclub OOST in Groningen en de organisatoren van LOFT, de tweewekelijkse dansavond in poppodium Vera. Tel daarbij op de ervaring en het lef van het Grasnapolsky-team en het resultaat is een festival waar het onderscheid tussen voor en achter de schermen bijna wegvalt dankzij de lage drempels. Waar de ene Scheemter zijn huifkar ter beschikking stelt en de andere zijn giertank, omdat het pand nog niet is aangesloten op de riolering.”

Festivaldirecteur Mariska Berrevoets: "Het was voor ons best een spannende stap om met Grasnapolsky te verhuizen naar Scheemda. We werden direct met open armen ontvangen door de lokale bevolking, media en ondernemers en zijn zeer tevreden over de eerste editie op deze nieuwe locatie. Dit in combinatie met de prachtige locatie die fabriek De Toekomst is, maakt dat we graag in Groningen blijven."

Ritme van de Tijd

Grasnapolsky kenmerkt zich door het vertellen van het verhaal van een bijzondere locatie in Nederland. Dat gebeurt middels een programma van muziek, kunst, expedities, talks, literatuur, natuur en geschiedenis. Daarin is ook dit jaar weer ruim aandacht voor het verhaal van De Graanrepubliek, de strokarton-industrie, de ontwikkeling van het landschap en het gebied, maar ook voor Gronings talent op het gebied van muziek, kunst en theater. Dit keer vertelt het festival dit verhaal rondom het thema ‘Ritme van de Tijd’. Daarmee verwijst Grasnapolsky o.a. naar het ritme van fabrieksprocessen en de landbouw, het verleden en de toekomst van Oost-Groningen, het verstoorde landritme met aardbevingen als gevolg, het ontdekken van nieuwe opkomende artiesten en kunstenaars en het futuristische jaar 2020 dat ooit nog zo ver weg leek, maar ons nu heeft ingehaald.

Muziekprogramma

De organisatie van Grasnapolsky kiest ervoor acts te boeken die soms nog onbekend, maar ontzettend talentvol zijn. U zegt: nog nooit van gehoord? Grasnapolsky zegt: geeft niets, na Grasnapolsky ben je misschien wel fan. Met la loye, Goldband en Het Gezelschap heeft de organisatie drie hoogtepunten van de afgelopen editie van Noorderslag weten te strikken. Uiteraard biedt Grasnapolsky ook een podium aan relevante regionale acts zoals Waterbolk.

Kunst en expedities

Grasnapolsky kenmerkt zich door het vertellen van het verhaal van de bijzondere locatie, omgeving, geschiedenis en toekomst middels het totale programma. Dans, theater, beeldende kunst, performance-art en expedities gaan de symbiose aan met het Groningse heden en verleden. Zo zullen o.a. Groningse kunstenaar Louwe Noordhoff en theatermaker Sijas de Groot een aandeel hebben in het kunst- en expeditieprogramma. Daarnaast wordt binnen dit programma samengewerkt met Stichting Groninger Landschap, Stichting Groninger Kerken en het klokkengieterij museum. Ook zal er dit jaar weer een spectaculaire opening worden verzorgd rondom het thema ‘Ritme van de Tijd’.

Kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Grasnapolsky is gestart. Eind vorig jaar verkochten de Early Bird weekendtickets binnen vier dagen uit. Reguliere weekendtickets voor Grasnapolsky 2020 zijn inmiddels te koop en de verkoop van dagkaarten start binnenkort. Dit jaar kunnen bezoekers o.a. overnachten bij hotel Van der Valk Zuidbroek en Vakantiepark Emslandermeer, waarvoor pendelbus vervoer wordt aangeboden. Ook biedt de organisatie busvervoer aan tussen Groningen stad en het festival.