Voorleestheater met ouders en kinderen op school

RODEN - Op de basisscholen de Hoeksteen en de Parel is voorlezen belangrijk, zowel op school als thuis.Afgelopen dinsdag lazen de kinderen van nieuwkomers voor aan hun ouders en jongere broertjes of zusjes.

De kinderen uit groep 4 lieten duidelijk horen, dat ze goed konden voorlezen. Er waren veel vaders aanwezig en die hadden net als hun kinderen veel plezier met de geluiden van stappen door het zand om de walvis uit het boek te gaan redden.

Toen de kinderen van De Parel en De Hoeksteen weer naar hun klassen gingen, praatten de ouders nog verder over boeken lezen of met je kind praten over boeken, samen met de mensen van Samen leren en het project Hoera, Noordenveld heeft er weer nieuwe lezers bij. Maak een vaste gewoonte van voorlezen, was de tip. Voorlezen of samen lezen voor het slapen gaan of na school voor je kind gaat spelen. Niet alleen lezen maar ook samen geluiden maken of bewegen maakt voorlezen met jonge kinderen leuk. Ook zorgt het ervoor dat kinderen de woorden die ze niet kennen, beter snappen en onthouden. Dat geldt blijkbaar ook voor volwassenen. Toen zij het woord ‘staart’ in het Tigrinya, de taal uit Eritrea, na een keer of zelfs twee keer ook weer waren vergeten.

Op woensdag was er bij De Hoeksteen een voorleesontbijt en kwamen alle kinderen in pyjama naar school, soms met een knuffel. Natuurlijk werd er toen weer voorgelezen. Lekker met een knuffel op schoot luisteren naar een verhaal.

De Hoeksteen en De Parel zijn twee van de zes scholen die dit jaar meedoen met Hoera…. Dit project van de bibliotheek is bedoeld om kinderen van groep 3 en 4 plezier in lezen en in boeken te geven. Vrijwilligers begeleiden groepjes kinderen op school of kinderen in gezinnen.

Meer weten of ook een voorlezer thuis? Mail met e.goedheer@biblionetdrenthe.nl