Boek over twee verdwenen muziekverenigingen uit Zuidlaren

REGIO Sinds 2017 hebben Goff Miedema uit Hoogezand en Gerard Hamstra uit Zuidlaren gewerkt aan het boek ‘Vervlogen klanken’. De twee voormalige leden van de muziekvereniging Juliana uit Zuidlaren hebben een boek samengesteld met daarin het verhaal van twee verdwenen Christelijke muziekverenigingen uit Zuidlaren, Advendo en Juliana.

Het verhaal begon rond 1900 met Advendo op het terrein van Dennenoord en het eindigde in 2010 met de opheffing van Juliana. Juliana werd in 1935 opgericht door bij Advendo weggestuurde leden. De directie van Dennenoord stuurde leden van het terrein af nadat ze na een optreden bij Dennenoord een poging hadden gedaan om in contact te komen met verpleegsters. De directie van Dennenoord was niet gediend van dit soort amoureuze escapades en trad handelend op. Ook de toenmalig dirigent werd door de directie ontslagen.

Het leven van leden van de muziekverenigingen bestond tot medio jaren vijftig voornamelijk uit werk (Dennenoord), kerk (Laarkerk) en muziek. Juliana speelde vele jaren in de hoogste afdelingen bij concoursen en won menige prijs. Bij het samenstellen van het verhaal over Advendo en Juliana hebben Goff en Gerard gebruik gemaakt van veel foto’s, maar ook van de herinneringen van menig oud-lid van Juliana, van bewaard gebleven documenten en van berichten uit oude kranten. Het begeleidingsteam dat Goff en Gerard ondersteunde, zegt dat het een prachtig boek is geworden.

Het boek wordt in fullcolour uitgebracht, telt 132 pagina’s en krijgt een hard kaft met twee cd's. Op de cd's staan opnames uit de periode 1955-2005. Dit betreft o.a. radio-opnames gemaakt voor de RONO en NCRV.

Om de oplage te kunnen bepalen is het gewenst dat oud-leden van Juliana en overige belangstellenden zo spoedig mogelijk laten weten of ze het boek willen aanschaffen. Goff en Gerard hebben het voornemen om het boek in het voorjaar van 2020 uit te brengen, dit zo mogelijk in combinatie met een activiteit ter gelegenheid van 125 jaar Dennenoord. Belangstellenden kunnen het boek reserveren op gofmie@gmail.com.