Middelbare scholieren nemen het tegen elkaar op in Groningen

VEENDAM - Voor de tweeëntwintigste keer gaat BNNVARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland.

Middelbare scholen uit alle provincies strijden om de titel van beste debatschool van Nederland. De voorrondes in Groningen vinden plaats op vrijdag 24 januari vanaf 10.15 uur. Ook leerlingen van de Winkler Prins komen in actie.

De jonge debaters buigen zich over stellingen. In de provincie Groningen zijn dat:

Stelling : In de provincie Groningen moet leefbaarheid belangrijker zijn dan economische groei.

Stelling 2: Investeringen om de Groningse bevolkingskrimp tegen te gaan zijn zinloos.

De landelijke stellingen zullen onder andere gaan over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese 'Green deal'.

All-Star debat

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder 360-gradendebatten en een-op-eendebatten. Ook is er een speechwedstrijd. Nieuw dit jaar is het All-Star debat, waarin vijf scholieren debatteren tegen een Statenlid. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 5 mei om 22.15 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Groningen en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.