Vuurwerkschade: het was een dure jaarwisseling voor Groningen, in Drenthe viel het mee (kijk hier hoe hoog de schade in jouw gemeente is)

Drie weken na de jaarwisseling zijn de kruitdampen opgetrokken en kunnen gemeenten de balans opmaken.

De jaarwisseling kost de Groningse gemeenten gezamenlijk minimaal 241.000 euro. Dat is zo’n 25.000 euro meer dan vorig jaar. Vooral putdeksels en verkeersborden moeten het ontgelden. Ook is er veel schade aan wegdekken door vreugdevuren.

De meeste gemeenten lieten preventief afvalbakken sluiten in de hoop de kosten te drukken. Het totaalbedrag loopt vermoedelijk nog verder op. De gemeenten Midden-Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland hebben de totale schade nog niet in kaart gebracht. ,,We zijn een groot gebied. Dus dat duurt even’’, zegt een woordvoerder van Het Hogeland.

Afbranden bruggetje

Opvallende uitschieters zijn de gemeenten Groningen en Oldambt. In Groningen bedroeg de schade 104.000 euro. Een forse toename ten opzichte van de 28.300 euro die de vorige jaarwisseling kostte. Woordvoerder Hans Coenraads laat weten dat het hoge bedrag grotendeels komt door brandstichting bij een houten voetgangersbruggetje in de wijk Lewenborg. Een nieuw bruggetje kost 60.000 euro.

Nooit eerder was er als tijdens de afgelopen jaarwisseling. Kosten: 58.000 euro. Behalve vernielde prullenbakken werd een grote boom in Midwolda omgezaagd. Deze belandde vervolgens op een vreugdevuur. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zegt aangifte te doen.

Geen kattenkwaad

De afgelopen jaarwisseling in Drenthe kost gemeenten minder. Opgeteld zijn ze minimaal 51.100 euro kwijt. Alleen Hoogeveen en De Wolden weten nog niet hoeveel schade ze op oudejaarsavond hebben opgelopen. Assen (21.500 euro) en Emmen (15.000 euro) leden de meeste schade.

In Tynaarlo sneuvelden 19 verkeersborden en 22 putdeksels. De schade bedroeg daar 10.000 euro. ,,Dit is geen kattenkwaad meer. We draaien met zijn allen op voor de kosten’’, laat burgemeester Marcel Thijssen weten. De vorige jaarwisseling kostte nog 6500 euro.

In andere Drentse gemeenten verliep de jaarwisseling rustiger. In Westerveld, Noordenveld en Meppel werd geen noemenswaardige schade gemeld. De kosten van enkele vernielde putdeksels worden daar uit bestaande potjes betaald.

De totale kosten bestaan uit de preventieve kosten, zoals het sluiten van prullenbakken, de schade aan gemeentelijke eigendommen en de manuren die het kost om de schade te herstellen.