Muntendammer Harry Damveld hoeft niet achter kaartjes voor het EK voetbal aan, hij staat vier keer als vrijwilliger in de Johan Cruijff Arena

Nederland is tijdens het EK voetbal 2020 ongetwijfeld oranje gekleurd. Harry Damveld (63) uit Muntendam hoeft echter niet achter de felbegeerde entreebewijzen aan. Hij werkt tijdens dit toernooi als vrijwilliger in (hopelijk) de Johan Cruijff Arena.

Waarom heeft u zich aangemeld als vrijwilliger?

,,Het is uniek om dit toernooi als vrijwilliger mee te maken. Zoveel kansen krijg je niet om dit te doen.”

U was vast en zeker niet de enige die zich heeft aangemeld?

,,In juni vorig jaar las ik dat er vrijwilligers werden gezocht. Ik heb me toen al aangemeld. In augustus kreeg ik een uitnodiging om te komen praten. Volgens mij hebben zich drieduizend tot vijfendertighonderd mensen aangemeld. Op een wedstrijddag zijn twaalfhonderd vrijwilligers actief. In eerste instantie was ik afgevallen. Ik stond op de reservelijst. Vorige week hoorde ik dat ik alsnog was aangewezen.”

Hoe verloopt zo’n sollicitatiegesprek?

,,Ik werd uitgenodigd om in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam te komen praten. Het gesprek duurde een paar uur. Dat gebeurde in het Engels en Nederlands. Ik heb mezelf in het Engels voorgesteld. Het gesprek was in de koninklijke lounge van het stadion.”

Maar u bent een rasechte Feyenoord-supporter...

Lachend: ,,De interviewer keek om zich een en zei ‘wat mooi hè’. Ik zei ‘dat ander stadion vind ik mooier.’ Wat dacht je wat hij zei? ‘Ik ook.’ We hadden direct een band.”

In Amsterdam speelt Nederland groepswedstrijden en er is een kwartfinale. Bent u bij alle wedstrijden?

,,Ja. Ik had me aangemeld voor twee wedstrijden. De wedstrijden die in het weekeinde zijn. De andere twee zijn doordeweeks. De organisatie mailde me of ik voor alle vier dagen beschikbaar wilde zijn. Dat heb ik toen maar gedaan.”

Welke functie krijgt u tijdens de wedstrijden?

,,Dat hoor ik later dit jaar. Dat is nog niet bekend. Ik heb wel aangegeven niet te willen flyeren in de stad Amsterdam. Dat moeten studenten maar doen. Ik weet nog niet of ik in het stadion ben. Op Schiphol komt een groot perscentrum. Daarvoor zijn ook vrijwilligers nodig.”

Waarom heeft de organisatie u uitgekozen?

,,Ik zat jarenlang in de toernooicommissie van Neptunia uit Delfzijl. Ik denk dat dat ook heeft meegespeeld.”

Rijdt u op de wedstrijddagen ook weer naar Muntendam of boekt u een (duur) hotel in Amsterdam?

,,Ik ga niet met de auto naar Amsterdam. Ik heb familie wonen in Enkhuizen en Hilversum. Ik denk dat ik die maar vraag.”