Veendammer architect wil bouwen voor 'medioren' naast gezondheidscentrum en station

De Veendammer architect Dick Meis wil bouwen op het Lloydsterras bij de entree van Veendam. Geschakelde huizen moeten er komen voor ouderen die kleiner willen wonen.

Het Lloydsterras is vol in ontwikkeling. Het gezondheidscentrum schiet de grond uit. Ook elders op het terrein wordt hard gewerkt. Vrachtwagens vol zwarte grond rijden af en aan. De grond komt uit de wijken Sorghvliet en Woellust en wordt gebruikt om het terrein te egaliseren.

Medioren

Meis volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij zegt in gesprek te zijn met een bouwer, een financier die het bouwproject wil dragen. Dit jaar nog verwacht hij duidelijkheid voor de bouw van 7 zogeheten mediorenwoningen.

Meis: ,,Medioren zijn mensen van middelbare leeftijd die nog zeer actief zijn maar kleiner willen wonen, maar niet naar een appartement willen. Iets oudere mensen die klaar zijn met werken en weinig onderhoud willen. De kinderen zijn het huis uit. De eigen woning wordt te groot.’’ Het zorgt volgens Meis ook voor doorstroming op de woningmarkt.

Vier soortgelijke woningen bouwde Meis jaren geleden al in de Veendammer wijk Zilverpark. Van twee grote kavels werden vier gemaakt, waar vier geschakelde, compacte huizen kwamen.

Op het Lloydsterras moeten de geschakelde koopwoningen komen aan de kant van de Molenstreek. ,,Met in de achtertuin het nieuwe gezondheidscentrum, station en alle voorzieningen in het centrum’’, zegt Meis.

Gemeente wacht af

,,Het gaat om concrete plannen. Ik weet dat er belangstelling is. Ik heb al verschillende aanvragen gehad van mensen die langer zelfstandig willen wonen in de buurt van goed openbaar vervoer en alle voorzieningen. Mocht het zo ver komen dan kunnen mensen zorg inkopen bij het gezondheidscentrum in de buurt’’, stelt de architect. ,, In Veendam is de behoefte aan kleinere levensloopbestendige woningen groot.’’

De gemeente Veendam wijst de plannen niet af. ,,Dergelijke woningen passen prima op die plek. We wachten af waar Meis mee komt’’, zegt wethouder Henk Jan Schmaal.