Telefoonabonnement en BKR: dit zijn de feiten

Aangeboden door: Telefoon.nl

Een smartphone is een beetje als een auto, om de zoveel tijd wil je eigenlijk wel weer een nieuwe. Maar goedkoop zijn ze niet. Daarom komt het veel mensen uitstekend uit dat ze een abonnement mét een nieuwe telefoon kunnen nemen. Maar wanneer iets je niet direct aanschaft maar afbetaalt, ga je in feite een lening aan.

Dat betekent dat een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), en dat heeft gevolgen voor andere leningen die je zou kunnen willen afsluiten, zoals een hypotheek. We leggen je in het kort uit wat de feiten zijn over telefoonabonnementen en het BKR.

Niet in alle gevallen een registratie

Niet elk abonnement met telefoon wordt geregistreerd bij de BKR. Gaat het om een toestel van minder dan 250 euro, dan blijft een registratie als lening je bespaart. Dat is fijn, want er zijn bijvoorbeeld ook moderne smartphones van Samsung die je voor minder dan dat bedrag kunt kopen, maar even goed zijn er ook modellen die duurder zijn en toch wel heel begeerlijk. En wanneer je deze in combinatie met een abonnement neemt en op die manier afbetaalt, dan wordt dit als lening geregistreerd bij het BKR.

Gevolg voor andere leningen

Kredietverstrekkers kunnen bij het BKR opvragen of jij nog lopende leningen hebt. Aanbieders van telefoonabonnementen controleren óók of je kredietwaardig bent. Wanneer jij ergens anders een lening voor nodig hebt, kan het feit dat je door je telefoonabonnement al een lening hebt lopen je mogelijkheden beperken. Dit kan het geval zijn bij het aanschaffen van een auto waarbij je niet meteen het hele bedrag afrekent, maar ook bij het verkrijgen van een hypotheek. Alle reden dus om hier goed over na te denken voordat je een telefoonabonnement met telefoon afsluit.

Positieve en negatieve registratie

Zo lang je je leningen afbetaalt, hoeft een registratie bij het BKR niet rampzalig te zijn. Je hebt dan een zogenaamde ‘positieve’ registratie. Zo’n registratie heb je doorgaans ook wanneer je een creditcard hebt, of een betaalrekening waarbij je rood kunt staan. Het is zelfs zo dat half Nederland zo’n registratie heeft. Betaal je je lening echter niet op tijd terug, dan kun je een negatieve BKR-registratie kijken. Dit kan betekenen dat je helemaal geen lening meer kunt krijgen. Betaal je telefoonabonnement dus elke maand netjes op tijd.

Hoe voorkom je een registratie?

Wat kun je doen om wel een mooie smartphone te hebben zonder deze als lening geregistreerd te krijgen? Ten eerste telefoon abonnementen vergelijken om die perfecte deal met een toestel van minder dan 250 euro te vinden. Wil je een duurdere smartphone, dan doe je er verstandiger aan om even door te sparen en hem in één keer af te betalen. Je kunt er dan een sim only abonnement bij afsluiten. Uiteindelijk doe je er immers het beste aan om geen geld uit te geven dat je eigenlijk (nog) niet hebt.