Judodames prolongeren hun NK titel

VEENDAM - De judoka’s van Judoschool Veendam vertrokken afgelopen zaterdag 7 december naar Almelo voor het Nederlands Kampioenschap Judo voor teams onder 18 jaar.

De Veendammer teams stonden dit jaar met iets andere allure op de mat. De heren doen het individueel allemaal geweldig dit seizoen en de dames waren regerend kampioen. De vraag die veel gesteld werd in de wandelgangen was onder andere: „Kon het damesteam van Marcel Joling en coach Ronny Meijer dit seizoen weer een podiumwaardig team opstellen? De nummer 1 in de wereld van vorig jaar in de klasse +63kg was een zekerheidje voor een punt en is nu junior. Ook is er een blessure bij een van de toppers die vorig jaar nog deel uitmaakte van het gouden team.”

De heren deden het goed. Uiteindelijk strandden de heren op het team van Kenamju en gingen ze met brons naar huis.

Bij de dames moest er in 5 gewichtsklassen judopartijen worden beslist. Door een gemis in de lichtste klasse begon Judoschool Veendam met een 0-1 achterstand. Echter wonnen ze de overige 4 wedstrijden met een vol punt en gingen ze met 1-4 naar de volgende ronde.

In de halve finale stonden de Veendammer tegenover het team Kenamju, dat vele grote internationale kampioenen heeft voortgebracht.

Ook hier begon het team van Veendam met een 1-0 achterstand, maar wisten ze deze naar een 2-2 te trekken doordat de Assense Paulien Snijder, die Voor Veendam normaal uitkomt in de gewichtsklasse tot 57kg. Het winnende punt voor Veendam werd vervolgens op intelligente wijze gemaakt in de +63kg waardoor ze wederom in de finale stonden.

Daar stond een pittige klus te wachten tegen de Makkers. Dit was een gelegenheidsteam met alleen maar toppers uit de WK en EYOF(European Youth Olympic Festival) selectie.

Vera Raspe maakte het eerste punt voor Veendam. Deze partij moest worden gewonnen, want in de volgende 2 partijen waren de kansen op winst vrij klein en dat bleek ook. De stand werd 2-1. Doordat de tegenstander geen +63kg kon opstellen werd het punt direct toegekend aan Veendam. Door alweer een unieke situatie in de finale met een gelijke stand werd dit dus een eerste keer dat er een lootje getrokken werd. In de gewichtsklasse die daaruit volgde werd de partij gespeeld om de beslissing. Dit werd de +63 kg en daarmee kon Cheyenne van der Sluis een laatste keer de tatami betreden om te buigen voor de winst van de nationale titel door Judoschool Veendam.

Coach Marcel Joling, Vera Raspe, Amber Musters, Cheyenne v.d. Sluis, Berber Ludema, Annelies Bultena Paulien Snijder, Coach Ronny Meijer

Foto 2: heren- en damesteam Judoschool Veendam

Foto 3: ontlading van de winnende dames

v.l.n.r: Cheyenne v.d. Sluis, Vera Raspe Amber Musters, Paulien Snijder, Berber Ludema Annelie Bultena