Boegbeeld museum plots overleden

Fred Ootjers, een van de boegbeelden van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, is volkomen onverwacht overleden. Hij werd 63 jaar.

Ootjers, die woonde in Nieuwediep, was tientallen jaren vrijwilliger in het museum en ook enige tijd in vaste dienst, als PR-medewerker. Hij was onder meer betrokken bij het samenstellen van vele exposities. Een expositie over de meimaanden in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld die in de jaren 80 werd opgezet.

Het hart en de ziel

Recenter was hij het hart en de ziel van een tentoonstelling over schepen die lang geleden onder de naam Veendam de wereldzeeën bevoeren. Een expositie over de Meubelfabriek Huizinga in Groningen werd ook mede door hem gedragen. Dat leidde er toe dat hij de Stichting Huizinga Meubel Nederland oprichtte. Die had en heeft als doel de fabriek en diens oprichter Jacobus Abraham Huizinga bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Het hart van Ootjers, een geboren Amsterdammer, lag in de Veenkoloniën. Hij uitte de grote liefde voor dat gebied als museumvrijwilliger maar ook in de artikelen die hij schreef in het huis aan huis blad Want ja, Ootjers was ook vele jaren journalist en oefende dat vak uit op zijn heel eigen, aimabele manier.

Een grote liefde had hij ook voor de Jugendstil en Jugendstilpanden. In de afgelopen periode was hij, zo vertelt museumdirecteur Hendrik Hachmer, druk bezig met de voorbereidingen voor een expositie Daarin hadden al die grote liefdes samen moeten komen. Maar woensdag kwam heel plotsing de dood.