Vier Yule met een winterse avondwandeling

SPIJKERBOOR - Vanaf café ’t Keerpunt in Spijkerboor start op zaterdagavond 21 december een winterse avondwandeling.

„Op de kortste dag en in de langste nacht van dit jaar maken we deze winterse avondwandeling langs de Hunze en door een natuurgebied. Met natuurlijk de kans om de bever te ontmoeten”, licht de organisatie toe.

Op een afgelegen plek nabij de Hunze wordt het Yule feest gevierd. Twee thema’s domineren dit winterzonnewendefeest: de geboorte van de zon en de strijd tussen duisternis en licht. Niet te verwarren met een strijd tussen goed versus kwaad. „Licht en donker vullen elkaar aan en vormen het evenwicht dat we nodig hebben. De strijd wordt vaak voorgesteld als een gevecht tussen koning Eik (licht) en koning Hulst (donker), waarbij op 21 december koning Eik wint.”

Op de gekozen plek wordt een ‘joelblok’verbrand (traditioneel eiken), versieren de deelnemers de plek met hulst, klimop en maretak, wordt er rode wijn gedronken en worden doelen of voornemens opgeschreven en aan het vuur geofferd.

De start is om 19.30 uur met koffie/thee/apfelstrudel en uitleg over de wandeling en de viering. Opgave moet voor 18 december bij J. Kuiper van de Hunzezwerftochten, via 06-23444405 of jaap2.kuiper@planet.nl. De tocht is geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar en de kosten zijn 20 euro.