Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen gratis aangeboden

VEENDAM - Vanaf 16 december krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de vaccinatie tegen kinkhoest gratis aangeboden. Deze vaccinatie wordt ook wel de ’22 wekenprik’ genoemd.

Eerder was de vaccinatie alleen tegen betaling te krijgen. Maar vanaf 16 december zit de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma en daarmee gratis te verkrijgen. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen de prik halen bij de plaatselijke GGD.

Door de moeder te vaccineren is een baby gelijk vanaf geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie. Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt.

Wilma Heuvelman, jeugdverpleegkundige van GGD Groningen legt uit: „Door de zwangere dit vaccin te geven, maakt de moeder antistoffen aan die tegen kinkhoest beschermen. Deze antistoffen komen bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder dus een prik om de baby te beschermen. Als de moeder zich tijdens haar zwangerschap niet laat vaccineren, dan heeft de baby zelf na de geboorte een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest.”

Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kijk voor het overzicht van tijden en locaties van de vaccinaties op www.ggd.groningen.nl.