Intrigerende designs uitgelicht in Noordewerk

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Museum in Veendam presenteert van 8 december tot en met 8 maart 2020 de tentoonstelling 'Noordewerk: aardewerkfabrieken in Noord-Nederland'.

De tentoonstelling is een co-productie met het Keramisch Museum Goedewaagen uit Nieuw Buinen. Naar voren komt ook dat Nederlandse keramiek als internationaal bekend fenomeen 'Made in Holland' meer in het Noorden wortelt dan de kunsthistorische beschrijvingen van de industrie├źn in Delft, Gouda, Den Haag, Amsterdam en Utrecht doen denken.

'Noordewerk' handelt over intrigerend design en opmerkelijke producties van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Noord-Nederland in de periode 1880-2020. Het accent ligt op de vernieuwingsaspecten in de genoemde periode, waarbij ook kunstenaars, architecten en andere keramiekspecialisten betrokken zijn.

Voor Groningen komen aan bod Groninger Steenfabrieken, ADCO, Erica, Irene, WENCO en Confido; voor Drenthe Royal Goedewaagen; voor Friesland Koninklijke Tichelaar, Harlinger Tegelfabriek, Koninklijke Van Hulst, Albarello en Tjallingii; voor Overijssel ESKAF, Flora en E.N.N.K.