Wie verdient dit jaar de Culturele Prijs van Drenthe?

De provincie Drenthe is op zoek naar kandidaten voor de Culturele Prijs van Drenthe, de Drentse Talentprijs Cultuur en de Drentse Anjer Prijs.

De Culturele Prijs van Drenthe is een oeuvreprijs voor jarenlange prestaties in één of meerdere kunstdisciplines. De Drentse Talentprijs is een prijs voor aanstormend talent in de cultuursector. De Drentse Anjer Prijs wordt toegekend aan een instelling of groep die een opvallende impuls geeft aan het Drentse culturele klimaat.

Eerdere winnaars

De Culturele Prijs van Drenthe wordt sinds 1955 tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon, instelling of groep die van betekenis is voor het culturele veld in Drenthe.

Alle disciplines komen in aanmerking: architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie en film, theater en letteren. Eerder werd de prijs gewonnen door kunstschilder Alfred Hafkenscheid (2012), literator Gerard Stout (2014), architect Cor Kalfsbeek (2016) en fotograaf Harry Cock (2018). De winnaar ontvangt 10.000 euro en een bronzen legpenning.

In de jury zitten Sjoerd Wagenaar, Bart-Jan Schinkel, Marieke van der Heide, Mark Lisser, Gerard Jan van Leeuwen, Henk Nijkeuter, Annette Timmer en Marin Rutgers.

Drentse Talentprijs Cultuur

In 2020 reikt Stichting Kunst & Cultuur voor de tiende keer de Drentse Talentprijs Cultuur uit. De prijs wordt toegekend aan een persoon of groep die een bijzonder artistieke prestatie heeft geleverd in het kalenderjaar 2019 en de potentie heeft zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar een nationaal podium.

Voorgaande winnaars zijn het folkduo Tangarine (2011), actrice en zangeres Rosa da Silva (2014), dj-producer Cody Hidding (2017) en beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting (2019). De winnaar ontvangt 2.500 euro en een sculptuur.

De Drentse vakjury bestaat uit Annelies Bakelaar, Marjan Koekoek, Marieke Meijerink, Jan Stam en Machteld van der Werf. Zij kiezen drie genomineerden, waarna een landelijke jury - bestaande uit Marco Out, Jacco de Boer, Hans Haerkens en Victorine Koningsberger - de uiteindelijke winnaar aanwijst.

Drentse Anjer Prijs

De Drentse Anjer Prijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe gaat naar een instelling of groep die een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft in het voorgaande seizoen, waarbij gelet wordt op kwaliteit en een breed bereik.

Alle vormen van cultuur komen in aanmerking: muziek, dans, toneel, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, erfgoed, literatuur en film. In 2018 werd de prijs gewonnen door Stichting Danshuis Noord uit Zuidlaren en in 2019 door Stichting Gedeelde Verhalen uit Groningen. De winnaar ontvangt een bedrag van 5.000 euro.

De jury bestaat uit Jurr van Dalen, Hanneke Bruggeman, Leo Hegge, Rob van der Ree, Annemiek Rens, Alie Brinks en Ebrien den Engelsman.

Kandidaat aanmelden?

Kandidaten kunnen tot 6 januari worden aangemeld via deze website. De prijzen worden volgend jaar op 20 april uitgereikt.