Zuidlaren: vol gas met woningbouw, niet wachten op akkoord met supermarkten

Het geharrewar over de supermarkten in Zuidlaren mag de woningbouw op het terrein van de vroegere Prins Bernhardhoeve (PBH) niet in de weg staan.

Dit bleek dinsdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad over de centrumontwikkeling van Zuidlaren. Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) zei dat het mogelijk is de woningbouwplannen los te koppelen van de plannen met de winkels en de supermarkten in het dorp. De fractie van de VVD drong hier drie weken geleden tijdens een eerdere bespreking van de plannen met Zuidlaren op aan. De VVD vreest dat de woningbouw in het dorp nog jaren op zich laat wachten.

Over een jaar of vier de eerste huizen

Als het aan Kraaijenbrink ligt, kunnen over een jaar of vier de eerste woningen verrijzen op het PBH-terrein. Die komen op de achterkant van het terrein, prachtig gelegen tussen de bossen, op een steenworp afstand van het dorpshart. Hoeveel woningen er komen, hangt af van de vraag in de markt en hoe groot ze worden. Het PBH-terrein is ongeveer 17 hectare groot.

Over de centrumontwikkeling van Zuidlaren is een jaar lang uitgebreid gediscussieerd met de inwoners, met deskundigen en met ondernemers. De plannenmakerij is echter uitgemond in een patstelling. De gemeente, bewoners en kleinere ondernemers willen dat er een supermarkt blijft aan de Stationsweg 33, waar nu nog de Albert Heijn zit.

Supermarkten trekken hun eigen plan

Albert Heijn opent volgende week een tijdelijke vestiging aan de voorkant van het PBH-terrein en wil niet terug naar de Stationsweg. Het gemeentelijk plan is dat Aldi zich daar vestigt, maar die peinst daar niet over en wil ook naar het PBH-terrein. Jumbo zou op de huidige plek moeten blijven.

Op de achtergrond ligt nog een intentieovereenkomst die de supermarkten eind 2017 sloten met het vorige gemeentebestuur. Dat voorziet erin dat Jumbo, Aldi en Albert Heijn alle drie het PBH-terrein gaan.

Goede hoop

Hoewel Kraaijenbrink goede hoop heeft dat hij er met de supermarkten wel uit komt, vrezen vooral de oppositiepartijen VVD en PvdA dat het centrumplan ontaardt in eindeloze procedures, en dat het PBH-terrein tot in lengte van jaren helemaal braak blijft liggen. Terwijl woningzoekenden hun vingers aflikken bij die locatie. Daarom opent Kraaijenbrink nu de mogelijkheid om hiervoor een bestemmingsplan te ontwikkelen, los van de verdere centrumontwikkeling.

De gemeenteraad steunde hem op dit punt. Maar over de andere aspecten van de centrumontwikkeling zijn ze het nog niet eens. Wordt vervolgd.