Veendam wil af van rotte kiezen die het straatbeeld verzieken

Veendam wil af van verpauperde panden die het straatbeeld verzieken. Aanpassing van de welstandsnota moet de gemeente meer armslag geven bij de aanpak van deze rotte kiezen.

Verwaarlozing. Verpaupering. Slecht voor het imago. Broedplaats van vandalisme. Een gevaar voor de omgeving. De gemeente Veendam komt met tal van argumenten waarom ze af wil van hele en halve ruïnes.

Dichtgetimmerde bedrijfspanden die al jaren staan te verkrotten. Oude huizen die op instorten staan. Schuren die half in puin liggen. Verkommerde plekken, vaak omgeven door hekken. Ze zijn de gemeente Veendam een doorn in het oog.

Oplossen en opruimen

In een aantal gevallen heeft de gemeente al een ‘succesje’ geboekt. Zo heeft Veendam eerder al in de Kerkstraat het zogeheten pandje Prummel aangekocht. In de Kerkstraat-Oost is een lege kavel aangeschaft.

Oplossen en opruimen, daar gaat het volgens wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) om. De woon- en leefomgeving wordt daarmee verbeterd en het aangezicht van dorpen en wijken knapt op. Om meer armslag te krijgen willen burgemeester en wethouders de zogeheten excessenregeling van de welstandsnota verruimen.

Aankoop en sloop

Die geeft niet alleen de bevoegdheid dwangsommen op te leggen aan pandeigenaren die hun onderhoudsplicht verzaken, maar in het uiterste geval kan er ook worden overgegaan op aankoop en sloop door de gemeente.

Door heel de gemeente Veendam staan tientallen van zulke gebouwen. Vaak zijn ze in zo’n slechte staat dat opknappen niet mogelijk is. Waar dat nog wel kan, krijgt de eigenaar advies waar eventueel subsidiegeld te halen valt om aan de slag te gaan.

Voormalig cafetaria De Bovenooster

Een van de panden waarover momenteel door gemeente en pandeigenaar wordt gebakkeleid staat aan Bocht Oosterdiep. Het gaat om voormalig cafetaria De Bovenooster. De snackbar staat al jaren leeg en is ernstig in verval.

,,Het is een ingewikkelde zaak’’, zegt de wethouder. De cafetaria zit onder een dak met een woning. Het pand telt twee eigenaren.

100.000 euro reserveren

Veendam wil 100.000 euro voor het project reserveren. ,,Dat is natuurlijk lang niet genoeg. Maar het is een eerste stap.’’