René Paas opent ‘Promenadeplein’

VEENDAM - Vrijdag heeft Commissaris van de Koning René Paas een werkbezoek gebracht aan de gemeente Veendam. Na een gesprek met het college volgde een bedrijfsbezoek aan EDC. Werkgelegenheid was het hoofdthema van dit werkbezoek.

Na een lunch met de raadsleden heeft de Commissaris van de Koning de vernieuwde Promenade geopend. Samen met wethouder Henk-Jan Schmaal en OVC voorzitter Jozef Kremer werd ook de officieuze naam ‘Promenadeplein’ onthuld met speeltoestellen en terras. De vernieuwe Promenade is de afsluiting van de herinrichting met het Raadhuisplein en Veenlustplein.

„Het Kerkplein wordt nog aangepakt, we gaan bezig met het Promenadepad, en met het parkeerterrein naast het Promenadepad”, blikt wethouder Schmaal vooruit. „Het gedeelte dat onderdeel uitmaakt van de winkelronde is klaar. Een gezellige uitstraling is belangrijk om mensen graag naar het centrum te laten komen.”

„We zijn met ketens in gesprek over hun doorontwikkeling. Zij pakken de mix tussen internet en belevingswinkel. Mensen komen niet alleen voor het product, maar meer voor de beleving. Je moet zorgen dat je het merk neerzet. Het is het verkopen van de beleving. In een kledingwinkel kun je meteen passen en ook voelen wat voor stof het is.”

„Als overheid kunnen we zorgen voor de inrichting van het openbaar gebied en dingen stimuleren. Maar het zijn de ondernemers die het gaan doen. Wij proberen het zo goed mogelijk te faciliteren.”

Er zijn plannen ontwikkeld om de aanloopgebieden met veel leegstand in Kerkstraat-Oost, vanaf het Oosterdiep en van Kerkstraat-West om te vormen van winkelfunctie naar wonen. Zo onststaat er een compact winkelrondje met voldoende vierkante meters aan winkelruimte waar het gezellig vertoeven is.

Schmaal: „Als een eigenaar het idee heeft om mooie panden terug te brengen naar de oorspronkelijk staat zou dat heel mooi zijn. Daar zijn subsidies voor. Er zijn ook winkelpandeigenaren die er een appartement of een woning van willen maken. Maar sommige eigenaren zullen ook een pand willen afbreken om er iets nieuws voor terug te zetten in een passende stijl. Daar sturen we nu ook op.”