Burgemeester Aa en Hunze sluit zorginstelling in Rolde per direct (24 bewoners worden verhuisd)

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze heeft bevolen dat de zorgverlening door Stichting Altijd Zorg op ‘t Ruige Veld in Rolde per direct stopt.

Volgens Hiemstra zijn er ernstige zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Ook de veiligheid van de 24 cliënten die op ‘t Ruige Veld verblijven zou in gevaar zijn. De 24 cliënten blijven vannacht nog slapen in de zorginstelling in Rolde. Maar vrijdag worden ze verhuisd naar een andere zorginstelling. ,,Er wordt nieuwe passende huisvesting voor hen gezocht.”

Drie zorginstellingen hebben voor komende nacht de zorg op zich genomen. Het gaat om CuraXL uit Veendam, Zorggroep Perspectief uit Eelde en Jan Arends. De betrokken Stichting Altijd Zorg is gesommeerd om het terrein te verlaten.

Stichting Altijd Zorg uit Rolde biedt aan (jong)volwassenen dagbesteding, taakstrafuitvoering, beschermd en begeleid wonen en verzorgt begeleiding van ex-gedetineerden. Het bedrijfje bestaat nog geen acht maanden. Het heeft wel twee bestuurders en drie leden voor een Raad van Toezicht. Voorzitter Richard Schlichting van de stichting wilde donderdagavond nog niet reageren. ,,We zitten nu in bespreking over de situatie.”

Te weinig personeel en onvoldoende geschoold

Het besluit volgt nadat de gemeente Aa en Hunze eerder donderdag een controle hield op het terrein in Rolde. Daaruit kwam een acuut onveilige situatie naar voren. Zo was er sprake van te weinig personeel voor de aanwezige cliënten. ,,Bovendien waren deze zorgverleners onvoldoende geschoold en waren er minderjarige kinderen aanwezig”, aldus de burgemeester. ,,Hierdoor werd de situatie onhoudbaar.

Volgens burgemeester Hiemstra zijn er vanuit de omgeving van ’t Ruige Veld klachten ontvangen over overlast. Dat was een van de redenen om te kijken. Na een overleg tussen de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester is besloten om direct in te grijpen.

Politie achter de hand

Aa en Hunze liet donderdagochtend weten dat er sinds enige tijd ‘anti-kraakbewoning’ plaatsvindt bij ‘t Ruige Veld en dat er een nieuwe zorginstelling is gevestigd. De gemeente wilde in kaart brengen wie er precies op de locatie verblijven, wat er gebeurt en of dat wel past binnen de bestemming van de plek.

Bij de aanwezigen in de anti-kraakbewoning is een controle gedaan. Zij mochten blijven. Er was constant politie achter de hand, laat de gemeente weten.

Locatie ‘t Ruige Veld in Rolde is vorig jaar april verkocht door Accare kinder- en jeugdpsychiaterie. Green.DnA, een ontwikkelaar van innovatieve zorgconcepten, nam het terrein over.