Grootscheepse politieactie op N33 tegen rondtrekkende (buitenlandse) criminelen

Een legertje politiemensen zet vandaag op de N33 tussen Assen en Gieten in beide richtingen tientallen auto’s aan de kant, die van voor tot achter worden gecontroleerd door politie, douane, IND en belastingdienst.

Het is een zogeheten Trivium-actie, een Europees initiatief gericht tegen mobiel banditisme, oftewel rijdende criminelen. ,,Het gaat om rondtrekkende buitenlandse criminele groepen, die vaak moeilijk zijn te pakken. Denk aan groepen die zich bezighouden met winkeldiefstallen, inbraken, zakkenrollerij, oplichting en ga zo maar door’’, zegt een woordvoerder van de politie.

Inzittenden, voertuig en lading onder de loep

De Europese actie wordt in heel Nederland uitgevoerd. Ook op verschillende plekken in het Noorden, waaronder op en langs de N33. Een grote verscheidenheid aan voertuigen wordt, bij de geringste verdenking dat ‘er iets mis zou kunnen zijn’, aan de kant gezet, waarna chauffeur, eventuele andere inzittenden en de lading onder de loep worden genomen.

Het gaat om auto’s met buitenlandse kentekens, bestelbusjes, vrachtwagens, auto’s met groene (handelaars-) kentekenplaten, auto’s met een andere auto op de aanhanger en voertuigen waarvan geoefende politie-ogen vinden dat ze een controle waard zijn.

Bij het tankstation aan de noordkant van de N33, waar voertuigen die richting Assen reden naartoe werden geëscorteerd, waren donderdagmiddag (nog) geen grote vangsten te melden. De resultaten van de actie in geheel Nederland worden zondag bekend gemaakt.