Veel talent op de velden van v.v. Wildervank

WILDERVANK - Iedere zondagochtend verzamelt een grote groep regionaal voetbaltalent zich op de velden van v.v. Wildervank. Al sinds 2015 worden daar gescoute pupillen getraind op de Regionale Voetbalschool, een samenwerking tussen FC Groningen, de KNVB en natuurlijk v.v. Wildervank.

De RVBS, oftewel de Regionale Voetbalschool van FC Groningen, kent in de omgeving vier afdelingen. Naast Wildervank zijn dat Bedum, Roden en Assen. Wekelijks trainen de gescoute talenten in groepsverband onder leiding van een FC Groningen-trainer. In Wildervank is dat voor het tweede seizoen achter elkaar Arno Nijenbanning. “Voordat Arno hier begon, was Jeroen Scholma aangesteld om de pupillen te trainen”, legt Michiel Luttje van het hoofdbestuur van v.v. Wildervank uit. Schollema is inmiddels hoofdtrainer van de jeugdopleiding binnen FC Groningen. “Zo zie je maar dat het voor iedereen een mooie leerschool is. Niet alleen voor de jonge talenten, maar ook voor ons als trainers”, vult Nijenbanning aan. 

De jeugd geboren in 2008 en 2009 traint samen in een groep en pupillen uit 2010/2011 zijn ook gebundeld in één groep. Samen goed voor zo’n veertig jonge voetbaltalenten uit de nabije regio en afkomstig van diverse amateurclubs. 

“Het zijn jongens die vooral nu op dit moment goed zijn en potentie hebben om zich verder te ontwikkelen. Maar garanties heb je niet. Je hebt geen idee hoe iemand zich ontwikkeld, zowel fysiek als mentaal en op school. Dan moet je ook de ouders nog mee hebben, want zonder steun en hulp van de ouders lukt het sowieso niet”, legt Arno uit. “Maar je ziet het wel snel wanneer je een echt talent onder je hoede hebt. Zo heb ik vroeger Arjen Robben nog in de selectie gehad. Het was werkelijk fantastisch om te zien hoe het hem vergaan is”, aldus Luttje. “Maar dat hij goed was, ja dat hadden we snel in de gaten.” 

Of er uiteindelijk profvoetballers uit de kweekvijver in Wildervank rollen, is dus niet te voorspellen. Maar aan de inzet ligt het niet! Iedere zondag wordt er hard getraind en doordeweeks trainen de jonge voetballers nog bij hun reguliere clubs. “En voor de oudste voetballers hebben we op woensdagmiddag nog een extra voetbaltraining bij FC Groningen op het sportpark Corpus den Hoorn”, zegt Arno. 

De samenwerking tussen FC Groningen en v.v. Wildervank bevalt van beide kanten heel goed. Destijds werd de club benaderd door de FC met de vraag of ze op het sportpark in Wildervank een dergelijke afdeling konden opzetten. “We beschikken hier over twee mooie kunstgrasvelden, een ruime kantine, voldoende kleedruimtes. Alle faciliteiten hebben we en als club waren we enthousiast over het verzoek van FC Groningen. En we zijn er nog steeds erg blij mee. Ook onze eigen jeugdopleiding plukt er de vruchten van. Onze trainers pikken namelijk ook het nodige op van de RVBS”, legt Luttje uit. 

“Onze trainers hier zijn toch vaak welwillende ouders of spelers die bereid zijn om een team onder hun hoede te nemen”, vult Bob Lukens aan. Lukens zit in het jeugdbestuur van v.v. Wildervank. “Ze volgen dan wel een JVT-opleiding bij de KNVB, maar dat is natuurlijk wel anders dan de trainers van FC Groningen die al beginnen met een ALO-achtergrond.” 

De samenwerking bestaat naast de trainingen op de zondag ook uit het organiseren van diverse themabijeenkomsten in samenwerkingen met de KNVB. Zo staat er voor komende week een proeftraining op het programma. Jeugdtrainers uit de regio kunnen gezamenlijk een training van JO11 bijwonen die door Arno en een eigen trainer van v.v. Wildervank wordt gehouden. Nadien wordt er gediscussieerd. “Wat ging er goed, wat kan anders? Dit zijn vaak hele zinvolle en leerzame trainingen”, besluit Bob Lukens.