Verdwenen Profclubs: ‘Verlies van SC Veendam doet pijn, nog steeds’

VEENDAM - Staantribune-redacteur Martijn Schwillens komt het boek getiteld ‘Verdwenen Profclubs’. Hiervoor dook hij in de wereld van de clubs die na 1991 door opheffing of faillissement uit het betaald voetbal zijn verdwenen: VC Vlissingen/VCV Zeeland, AGOVV Apeldoorn, FC Wageningen, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, SVV Schiedam én SC Veendam.

Veendam het populairst

Van alle profclubs die sinds 1990 zijn verdwenen, is Veendam op basis van het aantal toeschouwers het populairst. Als op 2 april 2013 de club bekendmaakt dat het geen bezwaar maakt tegen het faillissement dat de rechtbank twee weken eerder uitspreekt wegens een schuld van 625.000 euro, passeren gemiddeld ruim drieduizend toeschouwers elke twee weken de poorten van De Langeleegte. “Helaas wordt draagvlak niet bepaald op basis van het aantal bezoekers, maar het aantal bedrijven en sponsors dat wil investeren. Veendam is een dorp, geen grote stad. We hebben wel wat industrie, maar lang niet voldoende om een profclub te kunnen dragen. Het doet pijn, nog steeds”, vertelt oersupporter Klaas Fleurke in Verdwenen Profclubs. “Maar de realiteit is dat de gemeente zes jaar geleden het geld simpelweg niet had om de club nogmaals te redden. Dat ze nu wel miljoenen investeren in een campus, maakt het extra pijnlijk.”

Geen feestje

Het betaald voetbal in Nederland viert dit jaar een 65-jarig jubileum, maar voor oud-spelers, -bestuurders en zeker de supporters is dat geen reden voor een feestje. Zij komen uitgebreid aan het woord in dit boek. Welk gat heeft het verdwijnen van hun favoriete vereniging achtergelaten? Is er een doorstart als amateurclub gemaakt en is er zicht op een terugkeer in het profvoetbal? Verdwenen Profclubs geeft een antwoord op deze vragen en vormt tegelijk een eerbetoon aan de clubs die ooit tot de verbeelding spraken bij een groter publiek, maar nu slechts een voetnoot vormen in de historie van het betaald voetbal in Nederland.

Martijn Schwillens (1979) is sportjournalist voor onder meer Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur. De Cuijkenaar heeft drie voetbalboeken op zijn naam staan, waaronder Verdwenen maar niet vergeten (2004).

Het boek is te bestellen via de betere boekhandels of via de webshop op Staantribune.