Vier jaar cel voor man uit Hoogezand wegens moderne slavernij

De rechtbank heeft de 44-jarige J.W. uit Hoogezand veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De man heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, drie pogingen tot zware mishandeling en witwassen. W. buitte twee jonge mensen uit. Het gaat om twee zwakbegaafde en daarmee kwetsbare mensen.

Het OM sprak twee weken geleden van mensonterende omstandigheden voor de twee slachtoffers. ,,Er is hier sprake van moderne slavernij.’’

Isoleren van familie

Een van de slachtoffers had hij een schuld aangepraat van 10.000 euro. Het andere slachtoffer zou zich hebben geprostitueerd om zijn schulden aan verdachte te betalen. De slachtoffers kregen bij hem onderdak en moesten al hun geld afstaan. Hij schroomde niet de twee te mishandelen als ze niet deden wat hij zei. W. isoleerde de twee van hun familie, volgens het OM een typisch kenmerk van mensenhandel.

Financieel gewin

In de rechtszaal verklaarde W. dat hij de slachtoffers juist wilde helpen. Met het OM is de rechtbank echter van mening dat W. maar één doel had: financieel gewin. Zo zou een van de slachtoffers hebben moeten werken in een hennepkwekerij van W.

De verdachte had aangevoerd dat de verklaringen van getuigen en de twee slachtoffers onbetrouwbaar zijn en dat de verklaringen op elkaar waren afgestemd. De rechtbank gaat daar niet in mee. Dat getuigen contact met elkaar hebben gehad, maakt niet dat hun verklaringen per definitie onbetrouwbaar zijn, zo staat in het vonnis.

W. moet ook een schadevergoeding betalen van ruim 36.000 euro.

volgde de strafzaak twee weken geleden middels een liveblog. Het verslag is terug te lezen.