Blijft de schaatser de voetballers voor?

Blijft de dit jaar overleden marathonschaatser Jan Uitham de twee voetballers voor? Dat is de vraag, halverwege de derde week van de Grootste Groninger-verkiezing.

Deze week gaat het om de categorie Sport. Uitham, de nummer twee in de zwaarste Elfstedentocht ooit en winnaar van de Noorderrondrit, voert op het moment van schrijven de stand aan, met 29 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn voorsprong is fors, maar nog zeker niet beslissend.

Op de voet gevolgd

Tonny van Leeuwen, de veel te vroeg gestorven doelman van GVAV, bezet namelijk met 19 procent de tweede plek. Hij wordt op de voet gevolgd door dat andere voetbalicoon, Piet Fransen. Vlak daarachter bezetten schaatser/wielrenner Jaap Eden en Dick Nanninga, de man van de goal in de WK-finale van 1978, de plekken vier en vijf. Ook zij hebben lijstaanvoerder Uitham nog niet helemaal uit het oog verloren.

De andere kandidaten lijken niet meer in aanmerking te komen voor winst in de derde ronde. Zwemster Koosje van Voorn staat op 5 procent, marathonloper Louwe Huizenga op 3.

Vrijdag om middernacht

De stembus sluit vrijdag om middernacht. Vanaf dat moment begint de vierde ronde. Daarin kan op wetenschappers worden gestemd.

In de aanloop naar de Dag van de Geschiedenis is op zoek naar de Grootste Groninger. Wie dat is, bepalen de lezers. Elke week kan er via de website dvhn.nl worden gekozen uit tien kandidaten. Zanger en liedjesschrijver Ede Staal won de ronde kunst en cultuur. Aletta Jacobs, die zich onder meer sterk maakte voor het vrouwenkiesrecht, zegevierde in de ronde politiek en religie.