Veteranendag bij Siep & Co in Pekela met hulp van veteranen

De gemeente Pekela was dit jaar gastheer van Veteranendag 2019. Deze heeft afgelopen zaterdag voor het eerst plaatsgevonden op de bijzondere locatie van Stichting Siep & Co aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela.

Stichting Siep & Co is gevestigd in de productiehallen van de voormalige strokartonfabriek Free & Co voor het bewaren en restaureren, en het eventueel volledig herbouwen van het industrieel erfgoed.

Alle veteranen die op uitzending zijn geweest worden op basis van inschrijving bij het Veteranen Instituut uitgenodigd voor de Veteranendag. Deze bijeenkomst is bedoeld voor veteranen die in de gemeenten Pekela en Veendam woonachtig zijn. 63 veteranen hebben zich uiteindelijk aangemeld.

Veteraan Annemarie uit Veendam heeft uit handen van burgemeester Sipke Swierstra een cheque van 350 euro overhandigd gekregen. Ze draagt deze cheque over aan de Stichting Hulphond. Tijdens haar uitzending naar Bosnië (1993-94) als chauffeur zwaar transport heeft ze PTSS opgelopen. Haar PTSS-hulphond, een labrador, ondersteunt haar daarbij.

De PTTS-hulphond zorgt ervoor dat ze zich op haar gemak voelt en rustig blijft. Hij maakt haar wakker als ze nachtmerries heeft. In grote groepen zorgt hij voor voldoende afstand. Met het boodschappen doen helpt hij ook mee.. Het is haar eerste hulphond en ze heeft hem sinds 24 mei. „We hebben een kennismakingssessie gehad, en vanaf de eerste seconde was het raak. Hij is makkelijk te trainen en ik wil hem nieuwe dingen aan gaan leren."

Sinds de herindeling van Menterwolde naar Midden-Groningen wordt de Veteranendag om en om in Pekela en Veendam gehouden.

De Veteranendag is een stuk dankbaarheid van de gemeenschap richting de veteranen binnen de betreffende gemeenten. Voor veel veteranen, met name de oudere, heeft het een reüniegehalte. Ze hebben op heel verschillende missies gezeten, maar als veteranen elkaar tegenkomen hebben ze aan een half woord van elkaar al genoeg.