‘We hopen dat heel veel mensen helpen opruimen’

VEENDAM Willem en Ankie Sibering uit Wildervank laten al jaren hun honden uit in Borgerswold en omdat ze zich enorm ergeren aan vervuiling, ruimen ze ook iedere dag andermans rommel op. Op 21 september is het internationale ‘World cleanup day’ en het stel wil dan, met zoveel mogelijk anderen, Borgerswold opschonen.

Wat een mooi initiatief! Zijn er al veel aanmeldingen?

,,Ja, maar we hopen op nog veel meer medestanders. De gemeente kan het initiatief erg waarderen en biedt ook hulp.”

Wat voor hulp heb je nodig?

,,We willen graag van die knijpers om kapot glas en peukjes op te pakken, bio-vuilniszakken en een vermelding op de matrixborden. Een verzamelcontainer of vuilniswagen zou ook erg praktisch zijn, anders moeten mensen de troep mee naar huis nemen en daar zit niemand op te wachten.”

Wat voor zooi kom je zoal tegen? En raap je alles op?

,,Zef, onze hond, kwam laatst met een fiets uit het water. Verder veel plastic flesjes, blikken, flügelflesjes, buizen, gympies. Zakdoeken van wild-poepers, luiers, condooms en peukjes pakken we niet op, daarvoor hebben we die knijperstokken nodig.”

Wat hoop je ermee te bereiken?

,,Bewustwording, vooral van jongeren. Wanneer we iemand iets zien weggooien, spreken we hem of haar er op aan en jongeren reageren daar vaak heel primitief op. Schreeuwen, schelden, middelvingers en gedreig. Er was laatst een beachvolleyball toernooi. Naderhand was het strandje vuiler dan ooit tevoren. We hopen dat er heel veel mensen gehoor geven aan onze oproep. Veendam wordt steeds mooier, laten we er met z’n allen voor zorgen dat het zo blijft.”

Normbesef komt met de jaren. Heb je zelf wel eens een milieudelict gepleegd?

,,Nee, nog nooit. Wel eens wildgeplast, maar dat mocht toen nog. Vroeger was er natuurlijk veel minder plastic, maar ik heb nog nooit zomaar iets in de natuur gegooid of achtergelaten. Ik zou me daar ook helemaal niet goed bij voelen.”

Frustreert het wel eens? Elke dag opnieuw weer andermans rommel opruimen?

,,Jawel. Er zijn veel meer mensen die regelmatig rommel uit de natuur opruimen en we komen ook wel eens mensen tegen die de moed verloren zijn. Het is ook echt niet leuk als je een dag nadat je ergens hebt opgeruimd, de boel weer helemaal vervuild terugvindt. Maar we zien het ook als uitdaging om alles aan te pakken tijdens de opruim dag en we hopen dat het dan een poosje netjes blijft.”

Wanneer en waar kunnen mensen zich melden?

,,Op 21 september om 10.00 bij de Borgerswoldhoeve. De totale aktie duurt 6 uur, maar we zijn ook blij met mensen die korter meehelpen of pas later beginnen.”