Burgervaders openen de Kindermaand met verhaal over Henric Piccardt

VEENDAM - De Groningse burgemeesters verzorgen in september de officiële aftrap van Oktober Kindermaand door het voorlezen van een volksverhaal. Voor het eerst bepalen de gemeenten zelf, in overleg met een basisschool in hun gemeente, wanneer de burgemeester, of in een enkel geval een wethouder, langskomt.

Op 18 september leest burgemeester Sipke Swierstra voor op obs de Viermaster in Veendam.

Henric Piccardt

Dit jaar staat het boeiende verhaal van Henric Piccardt (1636-1712) centraal. Piccardt, een domineeszoon uit Woltersum, vertrok op zijn 22e als student met de noorderzon. Hij belandde in Parijs en werd daar kamerheer van koning Lodewijk de Veertiende, de zonnekoning. Van Piccardt, die eens eigenaar was van de Fraeylemaborg in Slochteren, wordt ook verhaald dat hij Parijs af en toe als zwerver verkende en onder bruggen sliep.

Maar of dat waar is? De kinderen horen er in het verhaal meer over. Het verhaal werd geschreven door erfgoeddocente Tineke Neyman uit Groningen.

Stickerkaarten

Ook dit jaar worden er onder alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen, bij de derde sticker krijgen ze een prijsje.

Voedselbankkaarten

In 2019 zijn de voedselbanken in Groningen ook weer betrokken bij Oktober Kindermaand. „Daarmee hopen we het evenement meer inclusief te maken. De speciale kaart geeft één volwassene recht op vrij entree voor een Oktober Kindermaand-activiteit”, aldus de organisatie.

Oktober Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden.

Voor alle info zie www.kindermaand.nl.