OM wil tbs van oud-Veendammer serieverkrachter opnieuw verlengen

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de tbs van een 44-jarige oud-Veendammer, die een reeks verkrachtingen pleegde, met een jaar verlengen.

De man werd in 2000 in hoger beroep tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor voor een serie verkrachtingen in het Noorden.

Hij werd als 24-jarige opgepakt nadat hij een 13-jarig meisje uit Wirdum op grove wijze had verkracht. Het meisje werd op weg naar een bushalte van haar fiets gesleurd en meerdere keren verkracht. In Overschild zette hij het kind uit zijn auto. Het meisje liep daarna terug naar huis.

Groningen en Drenthe

Ondanks dat de man destijds meer verkrachtingen en aanrandingen bekende werd hij voor vijf misdrijven veroordeeld, omdat meerdere aangiftes ontbraken. Door de goede beschrijvingen en een DNA-match, kon de man destijds worden aangehouden. Hij bekende 26 zedenmisdrijven die hij tussen 1995 en 2000 had gepleegd, waaronder een verkrachting van een 10-jarig meisje bij het Nije Hemelriek bij Gasselte en een 20-jarige vrouw in Loon. Een 13-jarig meisje uit Wildervanksterdallen werd eveneens van haar fiets getrokken, maar zij wist te ontkomen.

Trouwen en scheiden

De man woonde tot april onder begeleiding in het midden van het land en doorliep een resocialisatie traject. Hij trouwde zelfs vorig jaar. Maar dat huwelijk liep na korte tijd al op de klippen. Hij vertoonde volgens zijn ex-echtgenoot al snel trekken die ook te maken hadden met het delict waarvoor hij destijds tbs kreeg opgelegd. Zo zat hij met regelmaat op seks- en chatsites. Kort daarna werd hij overgeplaatst naar de kliniek waar hij nu verblijft.

Seksuele stoornis

Bij de oud-Veendammer werd destijds de stoornis ‘pedofilie’ vastgesteld. Dat werd later bijgesteld naar ‘een seksuele stoornis’. De man lijkt volgens deskundigen bevrediging te krijgen van het overtreden van regels als een simpel overleg. Zij achtten daarom een voorwaardelijke beëindiging van de tbs niet reëel. Ook moet de man libido remmende middelen slikken. Iets waar hij naar eigen zeggen wel mee wilde stoppen.

Uitspraak is op 5 september.