De bijzondere ‘blikjesclipjes’ verzamelhobby van Jan ten Doornkaat

Als je drieënhalf jaar lang trekclipjes van bier- en frisdrankblikjes verzamelt, en vrienden en bekenden je ook lege blikjes langs brengen, hoeveel clipjes zouden het er kunnen zijn? Jan ten Doornkaat uit Wildervank weet het bij benadering, maar wil het niet verklappen. Hij wil proberen in het Guinness Book of Records te komen.

,,Veel meer”. Ja, zo kun je wel doorgaan. Nog steeds veel meer”. ,,Ik stop er nu mee, want anders kom je steeds dichterbij.” Het vermelden van een aantal is exclusief voor het recordboek, totdat het record er eenmaal instaat.

Van een champagneglas naar vazen en viskommen

Klein begonnen in een champagne drinkglas heeft het verzamelen in grote vazen en viskommen buitengewone proporties aangenomen. De verzameling past nu nog op de keukentafel. Maar er staan ook inmiddels ook al vazen op het dressoir en andere plekken. De grote vazen zijn tussentijds voor de handel gekocht. In het kleine drinkglas vond hij het al heel decoratief staan, en hij kreeg toen ook echt zin om ze in de grote vazen te verzamelen.

De blikjes haalt hij zelf, en ze worden voor hem bewaard en ook gespaard. Tijdens het gesprek kwam iemand de keuken in met een zak vol lege blikjes. Er was weer werk aan de winkel. Met een handige beweging haalt hij ze los. Jan sorteert ze op grootte en op materiaalsoort. Meestal weet hij wel wat de soort is, en anders scheidt hij met een magneet van een oude luidspreker de metalen van de aluminium exemplaren. Sommige mensen brengen ook wel al losse clipjes. Zo geleidelijk aan is het wel al bekend geworden. En heeft het in die drieënhalf jaar zo kunnen groeien.

Een leuke hobby

Tellen doet hij met een koffiekopje. Alvorens ze in een grote vaas terechtkomen gaan ze eerst in een stolpfles waarin 2800 clipjes passen. Dat is nog maar een klein beetje. Het aantal keren overgooien wordt genoteerd. De aantallen blijft wel bij schattingen, aan tellen begint hij niet.

Jan, die al dertien jaar met pensioen is, denkt niet dat er zoveel zullen zijn die ze net zo groot verzamelen als hij. Wel voor sieraden, handtas of voor decoratie op een hoed of jas. Hij weet van iemand die er zo veel nodig had dat hij er al gauw flauw van was. Jan mocht ze wel hebben. Het gaat hem ook niet om de waarde, want dat heeft het niet. Hij vindt het een leuke hobby omdat het zo apart is.