Art Carnivale: lekker bijzondere mensen kijken

Mensen kijken. Dat is heerlijk op Art Carnivale. Dreadlocks, punkhaar, travestieten, hier en daar een Schotse kilt, potsierlijke jurken, clowneske figuren en kleurrijke muzikanten.

Dit is het festival van kunstenaarscollectief De Draad, een bont gezelschap van kunstenaars, theatermakers en muzikanten. En dat zie je. De grote schare publiek op de lommerrijke oevers langs het Schildmeer telt een opvallend aantal alternatievelingen.

Helicopter met Dj Kamov is een eyecatcher

Op een bankje op de heuvel zit in zijn helblauwe kostuum met de bekende hoge hoed Mister Art Carnivale. Jan Hesseling (66) was jarenlang voorzitter en speelt nu op eigen verzoek slechts een bijrol. ,,Ik hoef alleen nog maar rond te lopen en mooi te wezen'', lacht hij. Hij kijkt uit op de rode helikopter, de eyecatcher van deze elfde editie, met daarin een Dj Kamov. De Russische piloot bouwt een feestje met het publiek voor hem op het gras.

Verderop klinkt muziek vanaf een ander podium. Ook nu biedt het programma geen grote namen als publiekstrekker. Dat is ook niet nodig, iedereen lijkt zich te vermaken.

Het festivalterrein is dit jaar uitgebreid met een extra veld met standhouders. Kinderen en volwassenen leven zich daar uit op oud-Hollandse spelletjes. ,,We doen een wedstrijdje'', vertelt Sven Steenhuizen (11), terwijl hij een stuiter door een grote houten knikkerbak werpt. Zijn opponent Rawen Brodie (11) ziet er uit als een krijger met zijn hoofdband, pijl en boog liggen binnen handbereik.

Regendans

Zaterdagmiddag verstierde de regen de pret even. De markt lag een tijdje stil, standhouders moesten hun waar afdekken met plastic. ,,We hebben een regendans gemaakt en nu is het weer gezellig'', zegt de eigenaresse van Bie Neeltje, die tweedehands kleding en handgemaakte hebbedingetjes verkoopt. Ze is enthousiast over de grote stroom bezoekers.

Dit jaar is er voor het eerst een parkeerplaats op een veld vlak bij de ingang ingericht. Bezoekers betalen drie euro per auto. Maar de toegang tot het festival is en blijft gratis. ,,We willen laagdrempelig zijn'', aldus Hesseling.

De gastheren en gastvrouwen ogen misschien soms wat losbandig, ze inspireren elkaar en ieder zet z'n eigen kwaliteit in en kent z'n taak. Het resultaat: Drie dagen vertier met kunst, theater, kunstmarkt, kinderactiviteiten, streekproducten, workshops, poëzie en een gevarieerd muziekprogramma.

Art Carnivale duurt nog tot zondagavond 23.00 uur.