Veendam is eyecatcher rijker

Na krap 7 maanden werkzaamheden aan het volledig op de schop zetten van het Veenlust- en Raadhuisplein staat er met het fontein en de watertrap een echte eyecatcher.

Beide pleinen werden vrijdagmiddag 19 juli feestelijk geopend met het in werking stellen van het fontein. Wethouder Henk-Jan Schmaal verrichte de openingshandeling samen met de ontwerper Frans Beune, aannemer Roelofs en Jeroen Hoekzema als vertegenwoordiger van de ondernemersvereniging Veendam Centraal (OVC). Op uitnodiging van Henk-Jan Schmaal werden zij geholpen door de 7-jarige Amy Tooren.

De herinrichting van de pleinen was er ook voor de kinderen en als symbool voor de toekomst. Voor het project was 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Er waren kritische geluiden voor de ingreep, politiek en ook publiekelijk. Bij het zien van de mogelijkheden en het mooie resultaat waren de reacties overwegend positief.

Verbinding

Voor Frans Beune was het als ontwerper een enerverende opgave om een echt samenhangend geheel te maken van twee verschillende pleinen, de langwerpige Raadhuisplein en de vierkante Veenlustplein. Een opgave misschien, maar Beune heeft met deze ‘overbrugging’ er prachtig gebruik van kunnen maken. Door de watertrap is de verbinding van langwerpig naar breed gemaakt. En is tegelijk het hoogteverschil tussen de beide pleinen geaccentueerd.

Een verbinding tussen beide pleinen was ontstaan na de afbraak van de bibliotheek in de Kerkstraat. Het oogde niet echt als een geheel. Het leek rommeling met ook een kakofonie van verschillende bouwstijlen rondom. Het was ook te onveilig, de auto’s reden overal langs en de bevoorrading was altijd aanwezig. Wethouder Schmaal: "Daarbij zien we nu ook dat de winkelfunctie veranderd. Als je wilt dat mensen in een gebied blijven moet je ervoor zorgen dat het verblijfsniveau omhoog gaat. De vraag was dan ook hoe ervoor te zorgen dat we een compact winkelcentrum krijgen. En hoe die verbinding tot stand te brengen tussen de pleinen met speelelementen erin. En ook van deze tijd is."

Schaatsen op het Veenlustplein

Het hoogteverschil was voor Henk-Jan Schmaal ook uitnodigend om een gedeelte van het Veenlustplein onder water te kunnen zetten voor een schaatsbaan. Met water uit hetzelfde ondergronds bassin kan waterplezier en schaatsplezier worden gecreëerd. Het idee was ingegeven doordat Gerry Faber van Mijnnnn Kamer had geprobeerd een schaatsbaan te creëren op het Museumplein. Het kon echter niet slagen omdat het hoogteverschil te groot was.

Henk- Jan Schmaal: "We waren met de eindfase van het ontwerp bezig en vroeg projectleider Peter van Wingerden of het voor een schaatsbaan ook zo kan worden gemaakt dat er op een behoorlijk ruim gedeelte van het plein water kan komen van zeven centimeter hoog. De schaatsbaan wordt dan verlicht en ligt tussen de bankjes. Bij de schaatsbaan komt ook de kerstboom te staan."

Er is zoveel mogelijk samengewerkt met lokale partijen. Het fontein is afkomstig uit Coevorden, de andere objecten zijn zoveel mogelijk door Luttjeboer vervaardigd.