Bronzen Kruis van Groninger sergeant-majoor Harm levert felicitaties burgemeester Midden-Groningen op

Kreeg sergeant-majoor Harm op 4 juli op het Binnenhof zijn Bronzen Kruis uitgereikt vanwege zijn moedig optreden tijdens zijn inzet in Afghanistan in 2007, vrijdag overhandigde burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen hem een schaal en een bos bloemen. ,,Uit blijk van waardering."

De sergeant-majoor gaf leiding aan een aantal voertuigen dat deze infanterie-eenheid ondersteunde. De eenheid liep in een hinderlaag en kwam onder vuur te liggen.

Harm was intussen met zijn Patria-voertuig naar voren gereden om te kijken hoe de situatie ervoor stond en hoe hij zijn zwaar onder vuur liggende collega’s kon helpen. Harm gaf niet alleen leiding aan het onderdrukkingsvuur vanaf de voertuigen, maar toonde ook persoonlijk grote moed. Omdat hij zorgde dat zijn voertuig het vijandelijke vuur trok, waardoor de groep zich uit de benarde positie kon bevrijden. Uiteindelijk bereikten alle militairen veilig Kamp Hadrian.

Bronzen Kruis

Twaalf jaar na dato staat de actie nog vers in Harms geheugen gegrift. De onderscheiding zal hij met trots dragen. “Niet alleen voor mezelf, ook voor de jongens die erbij waren. We hadden dit niet zonder elkaar kunnen doen.