Het schaatsen op het Veenlustplein lonkt

Het Veenlustplein en het Raadhuisplein in het centrum van Veendam zijn in de afgelopen maanden volledig nieuw ingericht. Vrijdag werden ze feestelijk 'heropend'.

Dat gebeurde door onder anderen wethouder Henk Jan Schmaal (Gemeentebelangen) van de gemeente Veendam. Die trok geruime tijd geleden al 1,5 miljoen euro voor de ingreep uit. Waarbij overigens niet alle gemeenteraadsleden stonden te juichen. Zo vonden de SP'ers dat het geld beter op een andere manier besteed had kunnen worden.

Te rommelig

Maar de meeste raadsleden zeiden dus ja tegen de investering. Zij stelden dat de beide pleinen er te rommelig bij lagen en een fikse facelift nodig hadden, ook om het centrum van Veendam aantrekkelijk te houden voor het winkelpubliek.

,,Nadat we het besluit hadden genomen, hebben we stedebouwkundige Frans Beune in de arm genomen en die heeft een plan voor de beide pleinen en het verbindende deel daartussen gemaakt'', vertelt Schmaal. ,,Begin dit jaar is begonnen met het uitvoeren van de plannen, de pleinen zijn toen op de schop gegaan.''

Ze gingen letterlijk op de schop: duizenden verouderde straatklinkers werden verwijderd en maakten plaats voor nieuwe bestrating. Maar er gebeurde veel meer. Zo werden nieuwe bomen en planten gepoot, werd een nieuw fontein gebouwd en kwamen er waterpartijen. Tevens werden beide pleinen, waar veel winkels aan staan,van nieuwe verlichting voorzien. ,,En we hebben meteen ook nieuwe riolering aangelegd'', aldus Schmaal.

Schaatsen onderbinden

Het in werking stellen van die fontein vormde gisteren de openingshandeling. Schmaal en andere betrokkenen lieten het water stromen, onder het toeziend oog van kinderen en volwassenen. Die toeschouwers kunnen misschien in de komende winter, als die tenminste streng is, voor het eerst op het Veenlustplein de schaatsen onderbinden en baantjes trekken. Als gevolg van de herinrichting kan het Veenlustplein namelijk ook 'omgebouwd' worden tot ijsbaan.

Promenade

De aanpak van het centrum van Veendam is overigens nog niet af, nu beide pleinen een nieuwe 'look' hebben. ,,We willen ook nog de Promenade aanpakken'', zegt Schmaal. Op die Promenade liggen bijvoorbeeld tegels die al tientallen jaren oud zijn en niet meer voldoen. Ook de aanpak van het Kerkplein staat op het verlanglijstje van de dagelijkse gemeentebestuurders.