Dode waterdieren in het Langeboschemeer

Waterschap Hunze en Aa's adviseert om niet te gaan zwemmen in het Langeboschemeer in Veendam. In het meer zijn namelijke dode waterdieren aangetroffen. Waaraan de dieren zijn gestorven wordt onderzocht. Een mogelijke oorzaak kan blauwalg of botulisme zijn.

De zwemplas Koetshuis, eveneens in Veendam, staat niet in verbinding met deze wateren. Hier kan veilig gezwommen worden. De gemeente blijft het Langeboschemeer deze week controleren op dode waterdieren.

De provincie Groningen heeft al eerder, vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het water, een negatief zwemadvies afgekondigd voor het Langeboschemeer. Blauwalg kan irritatie aan ogen of huid veroorzaken. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20 graden Celsius en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen.

Melden

Wie dode watervogels of vissen ziet, wordt verzocht contact op te nemen met waterschap Hunze en Aa’s via het calamiteitennummer 0900-3366990.