Woning in Veendam gesloten na ontdekken hennepkwekerij

Op last van de burgemeester Sipke Swierstra is een woning aan de Middenweg in Veendam voor maximaal drie maanden gesloten. In de woning werd door de politie een hennepkwekerij met 195 planten ontdekt en ontmanteld. Aanvullend op de politieactie heeft de burgemeester hiervoor het Damoclesbeleid toegepast.

Bij de ontdekking van (hard-)drugs in een woning start de gemeente een bestuursrechtelijke procedure op. Deze kan naast de strafrechtelijke maatregel van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd. Burgemeester Sipke Swierstra: “Drugs levert overlast op voor de buurt. Bij het vermoeden van drugs in een woning of pand, grijpt de gemeente samen met de politie in. Door het sluiten van een woning voor bepaalde tijd neemt de kans op herhaling en overlast af.”

Damoclesbeleid

Sluiten van de woning op grond van de Opiumwet en het Damoclesbeleid is een bestuursrechtelijke maatregel. De burgemeester kan hiermee een woning sluiten wanneer er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn.