Special Olympics bij manege Lipizza

VEENDAM - Het was een heel bijzondere dag afgelopen zaterdag bij manege Lipizza in Veendam. Ruim twintig ruiters deden die dag mee aan de Special Olympics die werden gehouden op de Veendammer manege.

De ruiters meldden zich ‘s ochtends vroeg, samen met 800 andere sporters in Groningen waar de officiële opening van de regionale Special Olympics plaatsvond. Vervolgens vertrokken alle deelnemers naar diverse locaties om met elkaar een sportieve dag te beleven waarbij het motto ‘Meedoen is winnen’ centraal stond. De Special Olympics zijn speciaal voor sporters met een beperking.

Er deden 23 ruiters mee aan de sportieve dag. Het gros hiervan, vijftien in totaal, waren ruiters van Lipizza zelf. Zij krijgen allen les van Anja den Oudsten. „De Special Olympics zijn ooit begonnen in de achtertuin van de Amerikaanse Eunice Kennedy Shriver die mensen met een beperking de kans wilde geven om te sporten. En dat is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd evenement”, legt Anja uit die al jaren met diverse pupillen meedoet aan de Special Olympics.

Al jaren geeft Anja les aan ruiters jong en oud, sommige met een beperking en anderen die het lastig of spannend vinden om te rijden maar dit wel willen. „Het is prachtig om te doen. Het plezier dat ze hebben in het paardrijden is fantastisch om te zien en zo’n dag is dan gewoon geweldig. Mensen hebben nu de kans om mee te doen en het maakt helemaal niet uit of het wel of niet goed gaat. Je doet mee en daar gaat het om.”

Het was een heel gemoedelijk evenement, ondanks het wedstrijdelement. In diverse categorieën kwamen de sporters in actie. Toen eenmaal de prijzen werden uitgereikt waren er tranen van geluk, knuffels over en weer, applaus, duimen omhoog en vooral aandacht voor iedereen. Stichting de Brug was samen met eigenaars van Lipizza Pieter en Bianca Prins verantwoordelijk voor de organisatie. „Ja, we doen dit nu voor de tweede keer hier op de manege en het is opnieuw een hectische maar o zo mooie dag”, lacht Bianca

Dankzij veel vrijwilligers en diverse sponsors gingen alle ruiters naar huis met een goodiebag, een vaantje en een boel mooie herinneringen.