Buitenspeeldag wordt ‘binnenspeeldag’ vanwege regen

VEENDAM - De jaarlijkse Buitenspeeldag viel woensdag letterlijk in het water. Kinderclub Didadoe en Beste Buur moest tot hun spijt bekendmaken dat aan de Dr. Bosstraat in Veendam de Buitenspeeldag geen doorgang kon vinden.

Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam had het jaarlijkse pleinfeest op het Museumplein geprogrammeerd. Dit jaar was de organisatie voor het eerst in samenwerking met de Bibliotheek Veendam door hun wekelijkse Kindermiddag naar buiten te brengen. Normaal vindt dit op woensdagen in de bibliotheek plaats.

Dankzij deze samenwerking heeft men naar de bibliotheek kunnen uitwijken en werd de Buitenspeeldag naar binnen gebracht. ,,We hebben het programma een beetje over de kop gegooid en er een ‘binnenspeeldag’ van gemaakt”, aldus organisator Arnoud Wilpstra van de bibliotheek. Ongeveer 50 kinderen hebben een leuke middag gehad.

Rini van der Meer en de vijf vrijwilligers van Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam waren er heel blij mee. ,,Het liep hartstikke goed. Heel vaak hadden zij ook activiteiten tijdens de Buitenspeeldag, en wilden wij meer met elkaar samenwerken.” Jolanda Robben en Wil de Jong van de bibliotheek hadden het voortouw voor de samenwerking al opgepakt, alvorens Arnoud Wilpstra de organisatie mocht doen. Juf Marloes Kamst was door de bibliotheek gevraagd om ook mee te doen. Op haar school geeft ze vanuit de muziekschool muzieklessen. Zij leerde kinderen ontdekken hoe met ‘boomwhackers’ muziek kunnen maken. Boomwhackers zijn felgekleurde, lichtgewicht, plastic buizen van verschillende lengtes (30 tot 65 centimeter). Het zijn een soort percussietubes. Als ermee tegen de hand, been, grond of een voorwerp wordt geslagen komt er een toon uit. Elke kleur boomwhacker heeft een eigen lengte en daarmee een eigen toonhoogte. De naam komt uit de combinatie van de Engelse woorden “to whack” (meppen) en “boom” (boem).

De deelnemers speelden liedjes door er elk op hun beurt een toon mee te produceren. Overigens zou ‘boemmeppen’ er een mooi Nederlands woord voor kunnen zijn. Wijk- en Buurtbeheer had bij de uitgang van het cultuurcentrum spelletjes klaarliggen. Het was de bedoeling dat er ermee gespeeld zou worden op het Museumplein, maar nu mochten de kinderen ze mee naar huis nemen. Van tennisrackets tot een grootformaat ‘Mens Erger Je Niet’ op doek. Arnoud Wilpstra: ,,Het is heel leuk om op deze manier ook eens samen wat te doen. Volgend jaar wordt het hopelijk heel mooi weer en kunnen we het samen heel groots buiten neerzetten. Want dat is natuurlijk het allermooiste.”