BroemBroem rit in aantocht

VEENDAM - MTC Veendam en omstreken houdt op zondag 16 juni, samen met de Vriendschapkring, de jaarlijkse Broem Broem rit.

De BroemBroem rit is een motortoertocht die jaarlijks wordt gehouden. Het is een rit met als opzittenden licht lichamelijk- en geestelijk beperkte mensen. De mensen zijn lid van een zogenaamde Vriendschapskring in Veendam. Deze club organiseert samen met deze mensen leuke dingen zodat ze niet vereenzamen. De kosten dienen de deelnemers zelf te dragen. Daarnaast is er een (administratieve) bijdrage vanuit Humanitas Nederland.

De BroemBroem rit

De BroemBroem rit is voor de meeste deelnemers, jong of oud, een jaarlijks hoogtepunt van de activiteiten. De bikers en trikers nemen elk jaar weer belangeloos deel en komen uit alle windstreken. De opzittenden “verzorgen” hun biker gedurende de dag middels koffie, broodjes en frisdrank. De consumpties worden door de Vriendschapskring zelf ingekocht en gesmeerd om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Ook wordt er tijdens het uitzetten van de route altijd gekeken naar halteplaatsen waar kosteloos gestopt kan worden en waar de deelnemers toch gebruik mogen maken van een toilet. De mensen van deze halteplaatsen krijgen naast dankbare reacties altijd een herinneringsvaantje van de tocht.

De BroemBroem rit is oorspronkelijk ontstaan uit de “Bolsterrit”, een tocht die jaarlijks werd georganiseerd door een motorclub in Smilde. Toen deze tocht ophield te bestaan heeft Jur Oldenburger in 2000 de organisatie overgenomen. Aangezien hij lid was van de MTC Veendam&Omstreken, werd de tocht onder de paraplu van deze club voortgezet met de naam “BroemBroem rit”. De vrouw van Jur was destijds coördinatrice van de Vriendschapskring wat de band met de Vriendschapskring verklaart.

De Vriendschapskring

De laatste jaren werd de band met de MTC wat losser maar in 2011, toen Jur Oldenburger het stokje doorgaf aan Rieks Roelfs, ook lid van de MTC, werden de banden met de MTC al snel weer aangehaald. Momenteel zitten naast Rieks Roelfs ook Josien Bouter en Harry Schoonewille van de Vriendschapskring in de organisatie van de BroemBroem rit. De Tourcommissie van de MTC zorgt voor een route, een betrouwbare voorrijder en de stop plaatsen. Verder was er het afgelopen jaar een spontane actie van een aantal leden van de MTC tijdens de stop in Sellingen: alle bikers, trikers, opzittenden en begeleiders kregen een ijsje aangeboden bij theehuis het Kainholt.

Daarnaast is een actie opgestart om gebruikte motorkleding te verzamelen zodat de opzittenden veilig en droog mee kunnen rijden. Verder wordt geprobeerd om halteplaatsen met overdekte zitgelegenheden te vinden.

Ook wordt er een actie opgestart om extra geld voor deze tocht te genereren. Het is eigenlijk een beetje wrang dat de opzittenden, die horen tot de zwakkeren in onze maatschappij, zelf een behoorlijke financiële inspanning moeten leveren om aan deze tocht deel te nemen. Zelfredzaamheid is prima maar in deze tijd van crisis en bezuinigingen moeten we uitkijken dat we niet te ver gaan zodat deze medemensen in de knel kome.