Open Torendag Veendam trekt veel bezoekers

VEENDAM -Tijdens de jaarlijkse Open Torendag op zaterdag 8 jini waren vrijwel alle kerktorens in de provincie te bezichtigen. Tijdens de Open Torendag was tevens een kijkje te nemen in de kerk.

De Grote Kerk van Veendam staat er al vanaf 1662 en is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw in Veendam. In de loop van de tijd het een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was 1776. Het schip werd toen verdubbeld. Bijzonder in de kerk zijn o.a. de Herenbank, de Ommerlanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Terwijl de kerk werd bezichtigd bespeelde organist Doewe Kraster het grote romantische orgel en gaf uitleg over de werking van het prachtige instrument. Voor de liefhebbers was er de mogelijkheid om ook even op het orgel te spelen. Stichting Vrienden van de Grote Kerk vertelden over de geschiedenis van de kerk, carillon en orgel. Het orgel is in 1824 door Timpe gebouwd. Dit orgel was niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in 1927 een nieuw orgel met drie klavieren en ongeveer 2500 orgelpijpen achter de frontpijpen van Timpe.

Ook het carillon in de toren had grote aantrekkingskracht. Bezoekers mochten zelfstandig of onder begeleiding van iemand van de Stichting Carillon Veendam de trappen van de toren bestijgen. Door belangstellenden werd er graag gebruik van gemaakt en namen een kijkje bij het carillon en in de speelcabine.

Stadsbeiaardier Vincent Hensen bespeelde vanaf 13.00 het carillon. Voor kinderen speelde hij liedjes erop van vroeger. Ook mocht zelf eens worden geprobeerd hoe zo'n beiaard bespeeld moet worden. Anders dan bij een piano zitten de toetsen van het beiaardklavier niet direct naast elkaar. Eigenlijk zijn het een soort stokken waarop met de vuisten ‘gehamerd’ moest worden. En zwart-wit zijn ook niet. De positie van de toetsen geeft aan of het ‘zwarte of witte’ zijn. Een beiaard heeft ook, net als een orgel, voetpedalen. Beiaardier Vincent Hensen is sinds augustus 2016 beiaardier in Veendam. Hij is begonnen als organist en ging later ook koren dirigeren. In het jaar 2015 begon hij aan de masteropleiding Beiaard, welke valt onder de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.