Aaltje loopt haar vijftigste avondvierdaagse

WILDERVANK - In Wildervank zijn maandagavond ongeveer 400 lopers van start gegaan voor de 41e editie van de avondvierdaagse. De Sportfederatie Wildervank organiseert wederom het wandelfestijn. Met dit jaar meer 5 kilometer lopers (zo’n 300), dan voor de 10 kilometer (ongeveer 100 lopers). Dankzij de actieve houding van een aantal ouders en enkele leerkrachten zijn de Westerschool, ’t Haimstee en De Sleutel ook weer vertegenwoordigd. Met daarnaast deelnames van de sportverenigingen Aeolus, Thor en VV Wildervank.

Aaltje Kalsbeek-Korst (70) loopt voor de 50e keer met de 10 kilometer van de avondvierdaagse mee. Als kind liep ze als lid van de atletiekvereniging Clias de avondvierdaagse. Later was ze in Wildervank met haar toen nog schoolgaande kinderen mee gaan lopen met de 5 kilometer van de avondvierdaagse. Met haar man woont ze al 40 jaar in Veendam. En ook in daar doet Aaltje aan de avondvierdaagse mee. Hun zoon en dochter zaten nog op De Werf (nu De Viermaster). Waar haar kleindochter ook naar school ging. En liep oma Aaltje ook met haar de avondvierdaagse.

Nadat de kinderen van school afkwamen had ze op haar 32e in 1980 ook tijd om in Bareveld te gaan voetballen. Bij het pas opgerichte damesteam hadden ze nog dames nodig en ze had zich aangemeld. De allereerste wedstrijd werd met 23-0 verloren. Maar in 1987 werd het eerste damesteam kampioen. Aaltje stond linksback. ,,Want ik kon niet scoren”, vertelt ze lachend. ,,Ik moest ze tegenhouden.” Tot haar 52e heeft ze gevoetbald. Na het stoppen van het damesvoetbal bij VV Bareveld was ze 15 jaar later bij het damesteam van Veendam 1894 gaan voetballen, en vervolgens samen met haar dochter bij VV Muntendam.

Bij Bareveld heeft ze 15 jaar met de avondvierdaagse meegelopen. Bij VV Wildervank liep ze ook de vierdaagse samen met haar dochter. Nu doet ze dat alleen, maar er is altijd wel een loopmaatje. Net als in Veendam.

Vorig jaar heeft Aaltje de avondvierdaagse over moeten slaan vanwege een operatie. Maar ze mocht toch alvast haar medaille in ontvangst nemen omdat ze het ruimschoots had verdiend. Iedere dag loopt ze minimaal een uur. Soms door Borgerswold, meestal naar het centrum of naar Autorama. Zij neemt dan ook meteen de boodschappen mee en voelt zich daardoor fit. Samen met haar man en dochter loopt ze ook ieder jaar de Lutje Turfloop van zo’n 18 tot 20 kilometer. In Friesland lopen ze de Pieter Stuyvesant Kuiertocht dat iedere twee jaar plaatsvindt. Ze lopen dan de 20 kilometer route. Vroeger werd aan nog meer wandeltochten meegedaan, zoals de Drentse Wandelvierdaagse. Ook hun zoon liep wel eens mee, maar dat doen ze nu niet meer. Het wandelen vindt ze heel leuk. Met een muziekje erbij. In één oortje, want ze wil zich ook niet afsluiten. Alle medailles zijn bewaard.