Een ingezonden brief | Op bezoek bij Europarlement in Brussel

VEENDAM - De redactie ontving van Jan van der Meijden uit Veendam een ingezonden brief over zijn bezoek aan het Europarlement in Brussel.

Een CDA-delegatie uit Oost-Groningen was onlangs op uitnodiging van Annie Schreijer–Pierik in het Europarlement in Brussel om in de “keuken” van het parlement te kijken. Daar ontdekten wij dat er te weinig bekend is van wat er daar voor het ruim 500 miljoen EU burgers wordt gedaan. Het is een ver van mijn bed gebeuren. Er is een democratisch systeem waar altijd met een meerderheid besluiten worden genomen. Daar komt bijna niets van in de media. In de Haag zijn 128 journalisten die de debatten volgen, politiek 24 laat live de debatten zien. In Brussel zijn 12 Nederlandse journalisten werkzaam, die ook gratis gebruik kunnen maken van de faciliteiten, denk maar aan vertalingen. Dat geeft weer waarom er zo weinig van de besluitvorming in de Nederlandse media komt. Het EU budget 160 miljard, met 500 miljoen EU burgers, is de helft van het wat de Nederlandse overheid jaarlijks uitgeeft voor 17 miljoen landgenoten.

Het zijn in Brussel grote gebouwen waar EU parlementariërs bezig zijn. Annie Schreijer zegt dat ze dagelijks 5 km loopt om debatten en besprekingen te volgen. Veel politici in ons land zeggen "het moet van de EU". Er wordt veel beleid in Brussel besloten. Annie Schreijer ziet dat de Nederlandse overheid er een of meerdere schepjes bovenop doet. Bijvoorbeeld de Habitatrichtlijn in Nederland is met veel toeters en bellen opgetuigd, veel landbouwgebied is aan knellende regels gebonden. De andere EU landen hebben het niet ingevuld. De EU wil dat de 40.000 wolven geweerd en bejaagd worden. Veel Nederlanders zijn blij met de wolf. Tot er meer schade wordt aangericht, dan wil niemand de kinderwagen nog buiten zetten. In de 27 EU-landen is de land- en tuinbouw van Nederland een voorbeeld van opbrengst niveau en kwaliteit. Nederland is na de VS de grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten van de wereld.

In Nederland zien vooral de linkse politieke partijen alleen maar schaduwkanten en zijn de veehouderij liever kwijt dan rijk. Natuur- en milieubeleid overheersen het landbouwdebat, door partijen die weinig met deze productietak bekend zijn.

Dan de beschikbare budgettering van de EU fondsen. Annie Schreijer vraagt zich af, waarom maakt Nederland geen gebruik van het EU rampenfonds? De gevolgen van de gaswinning in Groningen is echt wel een ramp. Bij veel beleidsmensen in Nederland zijn de beschikbare budgetten weinig bekend. Andere landen hebben het glasvezelnetwerk er deels mee gefinancierd. Ook voor ontwikkeling van het platteland blijft er geld in Brussel liggen.

De EU heeft 7000 medewerkers die het beleid mee vorm geven. 30.000 lobbyisten zij dagelijks bezig om de belangen van bedrijven en organisaties te behartigen.

Het CDA werkt in het Europarlement samen in de EVP fractie, die hebben nu 217 van de 751 zetels. De ALDE heeft slechts 68 zetels waarin de VVD en D66 uit Nederland. D66 nivelleert de VVD als het bijvoorbeeld over het agrarische beleid gaat. Onderlinge samenwerking is van groot belang om voor Nederland en de andere Europeanen iets te bereiken.