Asperges steken en proeven tijdens open dag Grol Asperges

VEENDAM Tijdens de open dag van Grol asperges afgelopen zaterdag stonden de deuren weer wagenwijd open.

Bezoekers mochten niet alleen asperges proeven in Tripscompagnie, maar ook zelf gaan steken tijdens een demonstratie. Ook kinderen mochten dat proberen. Vervoer naar het 5 hectare groot aspergeveld ging per boerenkar met strobalen als zitplaatsen. In het bedrijfsgebouw konden bezoekers zien hoe het ‘witte goud’ geschild en gesorteerd wordt.

Op een kleine proeverij in samenwerking met restaurant de Gouden Zon, Alwijn slijterij & wijnen, Kaashuis Wrongel, Arkema Biologisch vlees, Koken & Wonen, Bakkerij Geertsema en Hotel Parkzicht was te genieten van allerlei gerechten met asperges. Er werd onder meer heerlijke soep geserveerd met gerookte zalm en groene asperges. En gebakken krieltjes met ham, peterselie en asperges.

In de boerderijwinkel kan men vers van het land asperges vinden in diverse diktes, klassen en prijzen. Naast asperges worden ook aardappelen, eieren, sauzen, wijn en vers fruit verkocht. Verkoop van andere producten is in samenwerking met andere bedrijven uit de buurt.

Het bedrijf verbouwt naast asperges op zo’n 150 hectare ook aardappelen, granen en bieten in eigen beheer. In totaal worden er ongeveer 5 hectare asperges verbouwd. Het aspergeseizoen loopt van begin april, waar de asperges de eerste paar weken uit de tunnels komen, tot eind juni waar de asperges verder buiten gestoken worden. Zo’n 25 jaar geleden begon Henk Grol met de teelt van asperges.