Gerard zet zich in voor K9 samen met Duitse herder Sam

VEENDAM - Gerard de Vries, 41, en zijn Duitse herder Sam zijn sinds 2 jaar in training. Sam is 6 jaar en toen Gerard haar 2 jaar geleden ‘kreeg’, bleek al snel dat ze een opvallend getalenteerde speurneus had. Samen zetten ze zich in voor zoekteam ‘K9 Noord-Nederland’.

Waarom kreeg je een 4 jaar oude hond?

Sam werd aangeboden door de eigenaren die vonden dat ze vals was. Ze werd niet uitgelaten maar stond halve dagen op het balkon en ze had ook nog nooit hondenvoer gehad, maar kreeg frikandellen en frieten. De eerste eigenaren hadden niet verwacht dat Sam een volwassen hond zou worden. Tijden veranderen en ik ga er vanuit dat ze dat nu allemaal vergeten is.

Wat kan ze inmiddels al opsporen? En hoe?

Drugs, vermiste personen en honden. Ze geeft aan dat ze iets ruikt door te gaan zitten. We hebben vorige week een vermiste hond in goeden doen teruggevonden. Vorig jaar heeft ze geholpen met het zoeken naar een hond en een vermiste persoon. Tijdens een trainingsrondje vond ze laatst spontaan drugs. De Duitse douane bood me meteen 12.000 euro voor haar. Dat is een reële prijs voor een speurhond, maar ik hou haar toch liever zelf. Ik heb wel eens gehoord dat honden vooral in het eerste jaar leerbaar zijn. Ja, dat denken veel mensen. Honden zijn hun hele leven leerbaar, ook als ze behoorlijk oud zijn. Het is natuurlijk minder zinvol om een oude hond nieuwe trucs te leren, maar ze kunnen het wel.