Grâce à Dieu: aanklacht tegen misbruik van de kerk

VEENDAM - François Ozon staat bekend om zijn stilistische vakmanschap. Per film neemt hij een ander genre onder handen. Zijn aanklacht tegen het misbruik van de kerk Grâce à Dieu is zijn eerste film sinds Sous le sable (2000) die vrij is van enige ironie.

Dat levert misschien wel zijn meest oprechte, maar toch ook een van zijn meest onbeholpen films op.

Drie volwassen mannen lijken weinig gemeen te hebben: gelovig familieman Alexandre, knuffelbare activist François en beschadigde intellectueel Emmanuel. Hun levens zijn door dezelfde katholieke geestelijke getekend. Als jonge scouts zijn ze misbruikt door pastor Preynat. Vele anderen ook. Erkenning krijgen voor wat er is gebeurd is gemakkelijk, alleen Rome ziet liever vergeving dan vergelding. Grâce à Dieu is een waargebeurd drama over de schreeuw om rekenschap.

Het heeft iets opmerkelijk zakelijks, de manier waarop de zelfverzekerde familieman Alexandre Guérin in de eerste momenten van het beklemmende Franse misbruikdrama Grâce à Dieu zijn jeugdtrauma onder ogen ziet. Wanneer hij ontdekt dat de lokale priester in Lyon, die hem in de jaren tachtig misbruikte, nog steeds met kinderen werkt, kaart hij zijn zaak aan bij de Franse kardinaal en aartsbisschop van Lyon, Philippe Barbarin. Vragen schieten door zijn hoofd, en worden even snel op de kijker afgevuurd. Wat wist deze Barbarin van het gedrag van een van zijn pedofiele priesters, Bernard Preynat, toen het misbruik plaatsvond? Hoe grootschalig was het misbruik precies? Is hij in staat de priester zijn misdaden te vergeven? En hoe krijgt Alexandre andere slachtoffers aan het praten?

Aanvang: 20.00 uur in vanBeresteyn.